LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken.Hoe Vespa een Italiaans icoon werd | Archief van Falo

Hoe Vespa een Italiaans icoon werd

In april 1946 werd de Vespa 98 aan het publiek gepresenteerd in een Golfclub in Rome. De media waren in eerste instantie sceptisch. Wat ze hier zagen was nooit eerder vertoond en het ontwerp was op zijn zachts gezegd wel even wennen! Maar al snel bleek juist het functionele en innovatieve ontwerp de basis van een gigantisch succes. Een icoon was geboren. Roman holiday. Misschien is het wel de meest beroemde scène uit een film met Rome als decor: Audrey Hepburn alias Princess Ann die achterop de Vespa zit bij de vrijgezelle Amerikaanse journalist Joe Bradley (gespeeld door Gregory Peck). De prinses doet een tal van Europese steden aan en heeft allerlei officiële verplichtingen. Omdat Bradley, als journalist zijnde, hoopt op een scoop over de prinses verleidt hij haar tot een ‘dagje niks doen’. Ze doen allerlei ‘gewone dingen’, die voor een prinses bijzonder zijn. Zoals een ritje op de Vespa door Rome. Op deze dag raakt Bradley toch wel erg gecharmeerd van hare hoogheid en er ontstaat een onmogelijke liefde. De vonk sloeg over op de Vespa! Piaggio: van vliegtuigbouw naar ijzersterke scooterfabrikant. Oorspronkelijk was Piaggio een (oorlogs)vliegtuigbouwer die na de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuigen meer mocht bouwen. En dus begonnen ze met het produceren van de nu wereldberoemde en populaire Vespa-scooter. Waarom ‘Vespa’? Vespa is Italiaans voor ‘wesp’ en de scooter heeft haar naam te danken aan haar zzzzzzoemmende geluid en wespentaille. Praktisch en elegant. Na de Tweede Wereldoorlog was er een grote behoefte aan transportmiddelen. Er waren auto’s en er waren brommers.  Maar in tegenstelling tot een brommer is de Vespa een mooi gevormde dame met een wespentaille en in tegenstelling tot de auto kun je met de Vespa door de smalste straatjes (wat geen overbodige luxe is in Italiaanse steden). Dit ontwerp bleek ideaal te zijn voor Romeinse en Milanese zakenlieden die met hun mooie maatpakken liever geen benzine op hun kleding kregen (alles is immers mooi weggewerkt). Ook voor elegante vrouwen met jurkjes en hoge hakken is de Vespa ideaal. Je zit rechtop en netjes met je benen bij elkaar. Daarnaast doorkruis je op een Vespa véél makkelijker een stad als Rome of Milaan. Een fotogenieke inspiratiebron. Naast het praktische aspect is de Vespa natuurlijk ook zo populair geworden vanwege haar fotogenieke uiterlijk. De nostalgische ontwerpen uit de jaren ’60 en ’70 vormen een inspiratiebron voor de nieuwere modellen. En mede door Roman Holiday is de Vespa een Italiaans icoon geworden. Vaak goedkoop geïmiteerd, maar nooit geëvenaard! Tip: wil jij net als Audrey Hepburn en Gregory Peck door Rome touren op een echte Vespa? Check dan even: http://www.bicibaci.com/nl. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw Roman Holiday. Bronnen: www.vespa.com, Roman Holiday, Ewout Kieckens & Evert de Rooij: ’61 Iconen van Italiaanse bodem’. Fotografie: Anne Deijkers.
ARCHIEF
Overzicht

Lange tijd heeft Falo een blog gehad. Na de verdwijning van dit blog zijn een hoop artikelen bewaard gebleven. De tekst van deze blogs vind je terug in het archief.

Ben je op zoek naar meer informatie over dit artikel (waaronder eventuele foto's)? Neem dan contact op met mij.