Bezittelijk voornaamwoord

Uitleg & Oefeningen

Introductie

Net als bijvoeglijk naamwoord, geeft het bezittelijk voornaamwoord ook wat extra informatie over het zelfstandig naamwoord; over het eigendom van het dat zelfstandige naamwoord. Na dit artikel kun je dus eindelijk zeggen tegen een Italiaan dat het jouw zonnebril, auto, brood, pizza, etc. is! 

Download Falo Mobile

Bezittelijk voornaamwoord

Het bezittelijk voornaamwoord geeft aan, zoals de naam al zegt, wie of wat het zelfstandig voornaamwoord bezit. Bijvoorbeeld:

de auto’ of ‘de rode skates

 

Je hebt geen idee van wie deze auto of roze fiets zou kunnen zijn, wanneer je alleen deze woorden ziet staan. Door een bezittelijk voornaamwoord toe te voegen, wordt dat wel duidelijk:

 

Mijn auto’ en ‘haar rode skates

 

Je weet nu dat niet jouw of hun auto bedoeld wordt, maar dat de auto van mij is. Zoals je kunt zien, valt in het Nederlands het lidwoord weg. Dit is belangrijk om te onthouden, omdat dit verschilt met het Italiaans. Daar blijft het lidwoord namelijk wél staan als er een bezittelijk voornaamwoord wordt toegevoegd. Net zoals het bijvoeglijk naamwoord, past ook het bezittelijk naamwoord zich aan het zelfstandig naamwoord aan. Ze worden dus bepaald door het geslacht en het getal van het zelfstandig naamwoord.

Erg spannende grammatica is dit niet, maar het is dus erg belangrijk om te onthouden dat het lidwoord er in het Italiaans voor moet!

Uitzondering: Familie

Vanzelfsprekend zijn er natuurlijk uitzonderingen op de regel. De Italianen gebruiken geen lidwoorden wanneer ze spreken over hun familie in het enkelvoud. Tenzij het hun (loro) familie is, of wanneer er iets meer over dit familielid verteld wordt.

 

  • Mijn broer = mio fratello

  • Mijn broers = i miei fratelli

  • Hun broer = il loro fratello

  • Mijn grote broer = il mio grande fratello/ il mio fratello grande

 

De lijst met familienamen vindt je in de woordenlijst 'Familie'. 

 

Dan heb je tenslotte nog een aantal (bekende) uitdrukkingen welke je uit je hoofd zou moeten leren. Zoals Per conto mioAmore mio of Mamma mia.

En dat is alle belangrijke informatie over het bezittelijk voornaamwoord in het Italiaans! Leer de voornaamwoorden uit je hoofd en onthoud dat er vrijwel altijd een lidwoord voor moet komen. Dan kun je haast niet de mist in gaan met dit onderwerp! Mocht je de gratis cursus volgen, volgen oefeningen vanzelf gedurende de lessen, anders kun je hierboven ook klikken op 'oefeningen'  om dit onderwerp beter onder de knie te krijgen!

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png