Kerstmis in het Italiaans

Kerst wordt in Italië uitgebreid en uitbundig gevierd. Op de website van Falo's Italiaanse School kun je vanalles lezen over de Italiaanse kerst. Maar wat zijn belangrijke Italiaanse woorden tijdens het kerstfeest? Dat kun je leren in dit artikel! Vergeet ook niet om de speciale puzzel te maken en de woordenlijst te downloaden. 

Extra's : Woordenlijst, Puzzel

De Italiaanse kerstboom

Een van de meest herkenbare tradities in Nederland en in Italië is l'albero di Natale (de kerstboom), deze komt vaak het huis in op de feestdag l'Immacolata Concenzione (onbevlekte ontvangenis). Net als wij onze kerstboom versieren met le palline di Natale [le palliene die natale] (kerstballen) en met festoni (slingers) doen ze dat eveneens in Italië. De meeste ballen zijn van vetro (glas). Onder de boom maken de gekochte regali [regalie] (cadeaus) het af. 

Een kerststal

Kerst is - van oorsprong - een christelijk feest dat de geboorte van gèsu [dzjeesoe] (jezus) viert. Dat laten veel Italianen blijken door een presepe [kerststal] weg te zetten in hun versierde huis. Die kunnen veel uitgebreider zijn dan bij ons, maar bestaan in ieder geval uit de figuren van het kerstverhaal (natività): MariaGiuseppe [dzjioeseppe] (Jozef), de herder (il pastore) en de drie koningen (i tre re). 

Italiaanse kerst

De kerstman in Italië

Hoewel de traditie ontzettend Amerikaans is, vind je de kerstman in zijn gedaante ook terug in Italië. Babbo Natale  wordt hij genoemd. Hij reist (viaggiare) in een slitta (slee) met rendieren naar alle lieve kinderen die hem een lista dei regali (verlanglijstje) hebben gestuurd. Maar voor veel Italiaanse kinderen is het niet il babbo waar ze het hele jaar lief voor zijn, maar is het la befana die op 6 januari langs de huizen gaat. 

Het Italiaanse kerstdiner

En dan vergeten we bijna het eten, wat -uiteraard- niet ontbreekt op de kerstdag van de Italianen. Het kerstdiner noemen de Italianen Cenone [tsjenone] Een normale maaltijd/diner wordt la cena [la tsjena] genoemd en -one kan woorden vergroten, iets wat wij in het Nederlands niet kennen. Il cenone is dus een groot diner. En 'groot' mag wel gezien worden als een understatement. Een 7 gangen diner is met kerst eerder een regel dan een uitzondering! Er wordt met name veel  pesce [pesje] (vis) gegeten.

Kerstavond

Kerst bestaat ook bij de Italianen uit twee dagen, al is kerstavond ook heel erg belangrijk, waar deze bij ons gewoon Eerste en Tweede Kerstdag heet, heeft tweede kerstdag een andere benaming. De avond van de 24e wordt la Vigilia genoemd, wat letterlijk vooravond betekent en 26 december is Santo Stefano.

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png