LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. bedanken | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Bedanken in het Italiaans

Wil je iemand bedanken in het Italiaans? Dan zijn er tal van mogelijkeden om dat te doen! In dit artikel bespreek ik vier mogelijkheden waarin 'bedanken' een rol speelt.

 

1. Grazie (en vormen daarvan). 

 

Ongetwijfeld ken je Grazie [ghraatziee], wat je zegt tegen iemand wanneer degene je iets aanbiedt of iets gedaan heeft voor jou. Maar er zijn veel vormen van grazie die je kunt gebruiken om iemand te bedanken. Wanneer je iets heel erg waardeert, zou je ook Grazie mille [ghraatziee mieleh] óf Mille grazie kunnen zeggen. Mille betekent 1000 en je zou het dan ook kunnen vertalen als duizend maal dank. Het maakt niet veel uit welke van de twee je eerst zegt. Verder heb je ook nog Molto grazie [Molto ghraatziee] en Grazie infinite [ghraatziee ienfienieteh], welke neerkomen op heel erg bedankt en Mijn dank is eeuwig.

 

2. Ergens vriendelijk voor bedanken

 

Dat kan natuurlijk ook! Wanneer iemand je alweer un caffè aanbiedt, maar je al vol zit met cafeïne, wil je deze natuurlijk vriendelijk afwijzen. Sterker nog, ik raad je sterk af om te antwoorden met een simpele 'No'. Italianen zijn erg beleefde mensen en een simpele nee komt nogal onbeleefd over. Dus wanneer je dat kopje koffie toch wilt overslaan, zou ik ervoor bedanken met - jawel - : No grazie

 

3. Bedanken

 

We zouden bijna het werkwoord Bedanken vergeten. Dat is in het Italiaans ringraziare. Denk bijvoorbeeld aan de zin: ti voglio ringraziare [tie voljio rien-graatziare] (ik wil je bedanken). Dit is vooral handig om te weten voor de wat ervaardere spreker van de taal. Als je niet zo goed Italiaans spreekt, gebruik je dit werkwoord vast niet zo snel.  

 

4. Antwoorden op Grazie.

 

Soms kun je ook antwoord geven op 'grazie'. Prego [prego] (alsjeblieft) bijvoorbeeld of - als het geen moeite kostte - Non c'e di che [non tsje die ke].  

MINUUTJE ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN