LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Begroeten in het Italiaans | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Begroeten

Stel je loopt iemand tegen het lijf in Italië, wat moet je dan zeggen? Hoe begroet je iemand in het Italiaans? Het is misschien wel een van de meest voorkomende situaties!


Goedendag wensen

Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord van Buongiorno; het betekent letterlijk goedendag en zo wordt het ook gebruikt: de hele dag. Het kan natuurlijk ook wat specifieker.  Mocht je na een heerlijke lunch bijvoorbeeld een vriend tegenkomen dan mag je deze best begroeten met Buona sera. Sera (avond)? Jawel, hoewel de Italianen relatief laat eten, begint deze begroeting al rond de klok van drie in de middag. Er is ook wel een benoeming voor goedemiddag (Buon pomeriggio), maar daarvan wordt gezegd dat enkel de ancor van het journaal deze woorden gebruikt. 

In sommige delen van Italië kunnen ze in plaats van Buongiorno ook Buondì gebruiken om iemand te begroeten. Handig om te weten, maar als buitenlander zal ik dat toch vooral nalaten en het houden bij de formele manier van begroeten!

 

Ciao!

Een andere bekende begroeting is natuurlijk ciao! Het is vergelijkbaar met onze 'hoi'; je zegt het tegen vrienden die je goed kent of tegen wat minder goed bekenden.  Maar tegen een oudere vrouw of man zul je het uit beleefdheid niet zo snel gebruiken. Wat daarvoor weer wel kan, is de begroeting Salve. Als je dit zou moeten vertalen, kun je daarvoor gegroet of dag voor pakken. Salve is dus iets formeler.

 

Begroeten

 

Hoe gaat het met jou?

Wanneer je dan iemand tegen het lijf loopt, zijn in veel gevallen de volgende woorden 'Hoe gaat het met je?'. Interesse in een ander is wel zo beleefd; ook bij de Italianen. Dus wanneer je een vriend(in) tegen komt, vraag dan Come stai?  

Kom je een onbekende tegen (of bijvoorbeeld een oudere vrouw) vraag dan beleefd Come sta? Scheelt een lettertje, maar maakt in Italië wel een wereld van verschil. Het is wel verstandig om dit pas te vragen op het moment dat je een beetje Italiaans kunt, want wat moet je anders antwoorden op zo'n vraag? 

 

Ik spreek liever Engels

Je kunt het beste aangeven dat je liever Engels praat, wanneer je Italiaans niet zo goed is.  Zeg dan bijvoorbeeld:

Mi scusi, non parlo Italiano bene. Parla 'Inglese? 

Hoewel de Italianen misschien bekend staan om hun slechte Engels, valt dat wel mee. Een paar woorden komen er altijd wel uit en met hun welbekende handgebaren kun je een heel eind komen. 

 

Italiaanse nacht begroeting

Welnu, mocht je de dag overleefd hebben en het voor elkaar gekregen hebben om samen met een Italiaan te slapen. Wens hem of haar dan voor het slapen gaan een goede nacht toe met de woorden Buona notte. Maar deze woorden kun je ook gebruiken om de winkelier wilt begroeten, wanneer je 's nachts (v.a. 23u) de nachtwinkel binnen loopt om nog wat drank/andere consumpties te halen.

Falo Mobile
PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN