LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Betekenis 'Il Dolce Far Niente' | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Betekenis 'Il Dolce Far Niente'

l dolce far niente is een bekende Italiaanse uitdrukking en het symboliseert het leven van een Italiaan. In dit artikel gaan we iets dieper in op de betekenis van dit mooie Italiaanse gezegde.

Laten we beginnen met de letterlijke betekentis van de uitdrukking: het zoete/zalige niets doen. Met deze betekenis kun je de symbolisatie misschien al een beetje voorstellen.

Eat, pray and love

In mijn voorbereiding op dit artikel stuitte ik al snel op de film Eat, pray and Love van regisseur Ryan Murphy. In dit fragment - dat je hieronder kunt bekijken - vertellen twee Italiaanse mannen hoe het idee van relaxen van een Italiaan verschilt met het idee van relaxen van een gemiddelde Amerikaan. De Amerikaan werkt de hele dag hard en in het weekend - wanneer hij vrij is - mag hij relaxen in zijn pyjama en kan hij de hele dag series kijken. De Italiaan daarentegen kan soms midden om de dag (let wel: werkdag) naar huis gaan voor een powernapje of voor een goede bak koffie in de plaatselijke bar.

Anders gezegd: De Italiaan ziet het 'niets' doen als een belangrijke activiteit, naast het werken, koken en het hebben van een sociaal leven, terwijl een Amerikaan het ziet als een gunst die hij moet verdienen.

 

 

Nederlanders

Wij zijn natuurlijk geen Amerikanen, maar ik betwijfel of wij op dezelfde manier aankijken tegen het nietsdoen als de Italianen. Hoevaak proppen we niet snel iets in onze mond, omdat we het zo druk hebben? Of voelen we ons schuldig omdat we genieten van een lekkere - calorierijke - taart?Wij moeten vooral veel. En juist door al die verplichtingen komt het genieten vaak op een tweede plaats. Bij de Italianen is dat meestal andersom, zij zien dat moment van genieten dus als een aparte en belangrijke activiteit.

Durven

Dit is absoluut geen klaagbrief over hoe wij als Nederlanders leven, want ook die manier van leven en denken heeft zo zijn voordelen. Maar wanneer je de volgende keer een extra toefje slagroom wilt, doe dat dan gewoon en durf af en toe ook van het niets doen te genieten!

MINUUTJE ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN