LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Betekenis Stare | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Betekenis 'Stare'

Wanneer je een beetje bekend bent met het Italiaans, dan ken je ongetwijfeld het werkwoord essere. Toch kom je ook vaak stare tegen bij het lezen van Italiaanse teksten, waar je misschien wel een vorm van essere zou verwachten. Wat betekent stare en hoe wordt deze gebruikt?  Ik leg dat het komende minuutje graag uit!

 

Eerst kijken we even naar een aantal vertalingen van stare, daarna naar het gebruik van het werkwoord in combinatie met het gerundio en we sluiten af met de vervoeging. 

 

Vertalingen

 1. Allereerst gebruik je stare wanneer je het hebt over iemands gemoedstoestand:

  Come stai? sto bene! 
  Hoe gaat het met jou? Het gaat goed!

  Wij, Nederlanders, gebruiken hiervoor ook vaak een vorm van zijn (hoe is het?), maar de Italianen gebruiken eigenlijk amper deze constructie met essere
   

 2. Stare kun je ook gebruiken om de plaats van een persoon of voorwerp te beschrijven. Het is een beetje vergelijkbaar met de situaties waarin wij staan gebruiken.

  La tavola sta in cucina.
  De tafel staat in de keuken / de tafel is in de keuken. 
   

 3. Een andere situatie waarin wij het werkwoord staan gebruiken, is wanneer je het hebt over bepaalde kledingkeuzes (Staat je geweldig!). Ook in die situaties gebruiken de Italianen toch vooral het werkwoord stare. 

  Come sto con questo abito?
  Hoe staat dit pak mij?* 

  * Zie je het verschil tussen de twee vervoegingen van stare/staan in het Italiaans en het Nederlands? 

   

 4. Ook kun je commando's geven door gebruik te maken van stare. Je zou het dan het beste kunnen vertalen met blijven:

  Stai tranquillo! Stai qui!
  Blijf rustig! Blijf hier!

 

Stare Italiaans

 

Gerundio

Een werkwoordsvorm die ik eigenlijk nooit eerder besproken heb, is het gerundio (onvoltooid deelwoord). Denk hierbij aan vormen als: lopend, etend, denkend. Het is een beschrijving van een actie die je aan het uitvoeren bent of was. Je kunt echter ook zeggen: terwijl ik aan het lopen ben, terwijl ik aan het eten ben, terwijl ik aan het denken was. Wanneer je dat soort situaties wilt vertalen, gebruik je de vervoeging van stare + het gerundio. Wat het gerundium precies is en hoe je die maakt, vertel ik je een volgende keer. Het is nu vooral goed om deze situatie te kennen!

 

Vervoeging

Ik wil afsluiten met de vervoeging van het werkwoord. Deze is gelukkig harstikke regelmatig, maar om een goed en duidelijk overzicht van stare te krijgen, wil ik jullie deze in dit artikel niet onthouden. Fijne week!

 

Vervoeging Stare

 

MINUUTJE ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN