LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Volere: Gebruik en vervoeging | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Betekenis Volere

We willen allemaal wel eens wat. Maar hoe geef je dat aan in het Italiaans? Daarvoor kun je het werkwoord 'Volere'  gebruiken. Helaas is dit werkwoord onregelmatig. In de komende minuut geef ik je daarom de vervoeging en vertel ik je ook een wat over de modale werkwoorden! 

 

 

Volere/willen is namelijk een modaal werkwoord. Modale werkwoorden geven aan of er bij het zelfstandig werkwoord sprake is van een mogelijkheid, verplichting of wens. Bijvoorbeeld:

 

- Ik fiets

- Ik kan fietsen (mogelijkheid)

- Ik moet fietsen (verplichting)

- Ik wil fietsen (wens)

 

Het geeft je dus wat meer informatie.  Er moet bij het modale werkwoord dan ook bijna alijd een zelfstandige werkwoord staan; je kunt niet zomaar zeggen: ik kan.  Dit zelfstandige werkwoord staat achter het modale werkwoord in de infinitief (hele werkwoord).

In het Italiaans zijn de modale werkwoorden potere (kunnen), dovere (moeten) en volere (willen). Omdat we maar een minuutje hebben, leren we deze week alleen volere. Bekijk de rijtjes hieronder en neem ze goed in je op. 

 

Vervoeging volere (willen) in het italiaans

 

Misschien helpt het als je er bij het leren iets achterplakt: Ik wil eten (voglio mangiare), jij wilt lezen (vuoi leggere) enz..

 

Vorrei

Het is in het Italiaans wat netter om een vorm in de condizionale te gebruiken, wanneer je iets aan iemand wil vragen. Verlang je dus erg naar een ijsje, dan vraag je aan de ijscoboer: 

Vorrei un gelato, per favore - ik zou (graag) een ijsje willen, alstublieft. 

Aangezien Volere een onregelmatig werkwoord is, volgt deze dus niet keurig het rijtje van de condizionale. De stam verandert in 'Vorr..'  en daaracter volgt het rijtje (rijtje condizionale). Het is dus: vorr-ei, vorr-esti, vorr-ebbe, vorr-emmo, vorr-este, vorr-ebbero

Dit minuutje zit er weer op. Heb je nog wat meer tijd? Bekijk dan eens de andere Modale werkwoorden: Dovere of Potere. Of oefen ze eens in deze speciale oefening over Modale werkwoorden

MINUUTJE ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN