LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Italiaans bij de bakker | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Italiaans bij de bakker

Wat is er lekkerder dan de dag beginnen met heerlijk vers brood? Hoewel ze in Italië hun eigen tradities hebben met brood, vind je ook in ieder Italiaans dorp wel un panificio. Wat voor zinnigs kun je zeggen wanneer je de drempel van de bakkerij over bent? 

 

Waar moet je naartoe?

Er zijn in Italië veel benamingen voor de bakkerij: il panificio, la pannetteria of il fornaio . Het is een beetje afhankelijk van de streek welke term ze gebruiken, maar wanneer je erom vraagt zullen ze je altijd begrijpen. De bakker - degene die het brood dus maakt - wordt un fornaio genoemd, dat verklaart de laatste term in ieder geval! Wanneer je specifiek opzoek bent naar dolci, zoals una torta, dan ga je naar la pasticceria

 

De Italianen en brood

Over het algemeen houden de Italianen - net als wij in Nederland - wel van wat brood. Al hebben ze wel wat andere tradities dan wij. Zo eten ze tijdens hun prima collazione (ontbijt) vaak een zoet broodje (brioche) of una pasta, waarmee een zoet gebakje bedoeld wordt. Uiteraard met een warme cappuccino, maar vaak zonder un panino

Nee, het hartige pane wordt vooral gegeten bij il pranzo of la cena. Vaak in de vorm van een bijgerecht, zoals je vaak ook in een restaurant tegenkomt. Italianen doen niet heel vaak companatico op hun brood, van hagelslag of pindakaas hebben sommigen waarschijnlijk nog nooit gehoord, al is marmellata wel een geliefd product in de Italiaanse keukens. 

 

Italiaans brood in de bakkerij

 

In de Italiaanse bakkerij

Wannner je de Italiaanse bakkerij tegenkomt, zul je vast aangesproken worden door il venditore (verkoper) of il fornaio zelf. Hij/zij zal vermoedelijk vragen: Mi dica / Cose vuole? Goed, dikke kans dat je daar komt voor het brood, dus zal de volgende vraag zijn Che tipo di pane? Gelukkig bestaan er in Italië niet zoveel verschillende broden als wij hier in onze Nederlandse bakkers gewend zijn, maar voor het gemak zal ik de belangrijkste pani toch voor je op een rijtje zetten:

 

 • Pane Integrale 
  In het Italiaans betekent integrale volkoren, dan is het invullen van de betekenis van pane integrale niet meer heel moeilijk. Het wordt niet heel veel gegeten in Italië, zeker niet zoveel als wij in Nederland doen. 
   
 • Pane Toscano
  In un pane toscano ontbreekt het sale (zout). Dit brood is ontstaan tijdens een van de vele oorlogen in de 17e eeuw, waarbij een zout tekort aan zout dreigde. De bakkers bedachten daarom dit zoutloze brood. Smaken verschillen uiteraard, maar bedenk dit goed voor je dit brood bestelt. 
   

 • Pane caserecchio
  Dit is gewoon normaal brood, om het heel simpel te zeggen. Het is wit brood (tarwemeel) en heeft een knapperige dikke korst. Dit brood vind je ook vaak in restaurants of andere eetgelegenheden. 

 

Verder heb je in bijna iedere bakker ciabattefocacce en baghette (stokbroden). 

 

Is een Italiaanse bol Italiaans?

In de Nederlandse supermarkten vind je heel vaak op de broodafdelingen Italiaanse bollen. Ze zijn heel lekker, maar deze zul je niet tegenkomen in een Italiaanse bakkerij of broodafdeling. Het is zeer waarschijnlijk een Hollandse creatie en door de kruiden (oregano/basilicum) krijgt het broodje een Italiaans tintje. Het is dus geen Italiaanse broodje!

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN