LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Delend Lidwoord | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Het Delend Lidwoord

Heb je ooit gehoord van het delend lidwoord. Een constructie die wij in het Nederlands niet kennen, maar die in veel Romaanse talen, zoals het Italiaans, veel voorkomt. Wat het delend lidwoord is en hoe je het kunt gebruiken, weet je binnen een minuut!

 

Het delend lidwoord wordt gebruikt ter aanduiding van een onbepaalde en beperkte hoeveelheid. In het Nederlands gebruiken we dan helemaal geen lidwoord, maar het woordje 'wat':

 

  • Ik heb wat bananen gekocht.

  • Ik lees wat boeken.

  • Hij ziet wat olifanten. 
     

In alle gevallen heb je geen idee om welke hoeveelheden het precies gaat, maar wel dat het om een zekere hoeveelheid gaat en dus beperkt is (1). Dat is anders in de volgende zinnen:

 

Ik heb geen tijd.

Hou je van chocolade? 

 

Je hebt hier ook geen idee van hoeveelheid, maar dat lijkt ook niet echt te kúnnen worden bepaald (2).

 

Alleen in het geval van (1), wanneer wij het woordje 'wat .. ' gebruiken, gebruik je in het Italiaans het delend lidwoord. 

 

Delend lidwoord Italiaans

 

En hoe maak je het delend lidwoord?

 

Het delend lidwoord maak je in het Italiaans met het voorzetsel Di + lidwoord van het zelfstandige naamwoord. Hierdoor ontstaan de combinaties in het schema hierboven. Heb je meer dan een minuutje de tijd? Lees dan wat meer over het voorzetsel Di

 

De vertalingen worden dan:

 

  • Ik heb wat bananen gekocht -> Ho comprato delle banane (di + le)

  • Ik lees wat boeken -> leggo dei libri (di + i)

  • Hij ziet daar wat olifanten -> (lui) vede degli elefanti là (di + gli)

 

  • Ik heb geen tijd -> Non ho tempo

 

Dat was het weer! Wanneer je het Italiaans regelmatig gebruikt, probeer dan ook eens het delend lidwoord te gebruiken in zinnen. Het is geen vereiste in de taal, maar komt toch net wat beter over. Succes met studeren! 

MINUUTJE ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN