LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Naar de bank in Italië | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Geld in het Italiaans

Of je nu als toerist in Italië bent of je bent geëmigreerd en een lening wilt afsluiten, je zult altijd in aanraking komen met een bank. Het is dan handig om wat woorden en zinnen te kennen, zodat je wat duidelijkheid krijgt over het hoe en wat bij een Italiaanse bank. 

 

De grootste banca van Italië is Unicredit met meer dan 4000 (!) vestigingen in heel Italië. Grote kans dat je dus hier je geld zal pinnen of naartoe zal brengen.  Andere grote Italiaanse banken zijn Banco Popolare (volksbank) en Monte dei Paschi di Siena, tevens de oudste geldbank ter wereld!  Als toerist zul je waarschijnlijk niet snel de bank zelf in hoeven, maar heb je genoeg aan een bancomat. Hier kun je soldi opnemen. 

 

Let op dat je banca niet verwisseld met banco! Banco betekent namelijk een bureau of een toonbank in een winkel, maar verwijst niet naar de geldbank.

 

Euro

 

In Italië pagare ze sinds 2002 met de euro (€), wat ze uitspreken als [e-oe-ro]. Daarvoor was het de Italiaanse munteenheid de Lira, waarmee de Italianen hun boodschapjes betaalden. Omdat wij in Nederland met dezelfde valuta betalen, verschilt de hoeveelheid verschillende monete en banconote niet.

 

Uitgeven van geld 

 

Wanneer je in Italië bent als toerist, zul je het geld waarschijnlijk met name spendere. In de lekkere restaurantjes of bij de toeristische trekpleisters gaat dat vaak sneller dan verwacht. Het geld uitgeven kan op een aantal manieren: contante, la carta (di debito)  of la carta di credito. Wanneer je met de pinpas wilt betalen, zou ik van te voren even vragen of dat het daar kan! Dat kun je doen door te zeggen:

 

Posso pagare con la carta (di debito/credito)? 

 

Met name in de kleine dorpjes, waar niet veel toeristen komen, is het niet gebruikelijk overal te kunnen betalen met de pinpas. Dat geldt evenmin voor het betalen met de creditcard. 

 

Rente

 

Wanneer je in Italië woont, kun je er ook voor kiezen om te risparmiare, al staan de interessi - net als in Nederland- niet al te hoog op dit moment. Wanneer je een huis of een andere aankoop wilt doen, is het uiteraard ook mogelijk om geld te prendere in prestito

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN