LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Huisdieren in het Italiaans | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Huisdieren in het Italiaans

ls kind had ik een grote liefde: mijn hond. Nu ik wat ouder ben, hebben anderen die positie over genomen, maar de liefde voor een huisdier blijft ontzettend groot. Ze accepteren je zoals je bent (zolang je ze maar verzorgt) en geven je daarnaast veel liefde. De hoogste tijd om eens een Thema-Italiaans artikel te schrijven over de huisdieren.

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten animale, maar slechts enkele kunnen in huis genomen worden als animale domestico. Ze moeten tenslotte tam gemaakt worden en dat gaat nou simpelweg niet bij ieder dier. Ik heb vijf veel voorkomende huisdieren voor je op een rijtje gezet:

 

1. Il Cane (de hond)

Hond Italiaans

Ontzettend veel mensen hebben een cane [kane], ook in Italië. Al komen in Italië op straat ook veel cane randagio voor: honden die geen baasje meer hebben en op straat leven. Veel mensen neem een hond vanaf de geboorte in huis, als cucciolo [koetsjiolo] dus. Ze worden dan nog vooral heel schattig gevonden, maar zijn bijvoorbeeld helemaal nog niet pulito (zindelijk). Je moet ze istruire.

Maar naast het trainen, moet je ze ook gewoon portare fuori. Zodat ze niet in huis hun behoeftes zullen doen. En als je dan buiten bent, kun je ook af en toe een tak voor ze wegslingeren. Want de meeste honden zijn dol op giocare [dzjiokare], met jou of met een van hun soortgenoten.

2. Il Gatto (de kat)

Kat Italiaans

En dan de tegenhanger van de hond: il gatto. Katten hoef je niet uit te laten, ze lopen hun eigen rondje buiten. Maar voor de nachtelijke behoeftes, is een cassetta di segatura (kattenbak) ook best handig!

Een heel jong katje wordt een gattino genoemd en wat wij een poes noemen, heet in Italië una gatta. Gatti/gatte kunnen zichzelf goed vermaken, bijvoorbeeld door te filare (spinnen), maar vinden het ook fijn om zijn/haar baasje een kopje te geven.

3. Un Ucello (een vogel)

Dan het volgende dier dat heel veel wordt gehouden: uccello [oetsjello]. Men houdt meestal geen huismus of ekster, maar men moet eerder denken aan een Pappagallo of zijn kleine neefje il Pappagallino (parkiet). Zo'n Pappagallo heeft de bijzondere gave om mensen te kunnen ripetere. Zeg je teggen hem 'Hallo', zal hij misschien wel hetzelfde terugzeggen!

Uccelli kun je houden in een voliera [volie-era]. Dat moet ook wel want wanneer je deze los zou laten, zouden ze zo weg zijn. Ze kunnen immers volare.

4. Pesci (vissen)

Om pesci [pesjie] te houden heb je vooral een acquario nodig, welke je vult met acqua. Hiermee kunnen ze al lekker nuotare [noe-otare] in het water. Het hangt een beetje af of je een pesce rosso of een pesce tropico hebt of je het water al dan niet moet verversen. Pesce rosso leven gewoon in het koude water en kunnen soms ook buiten in de stagno [stajno] (vijver)

Vissen hebben niet heel veel interactie met mensen. Het is vooral van belang om ze cibo te geven en het water regelematig te cambiare.

5. Il Coniglio (het konijn)

konijn Italiaans

En dan il coniglio. Dit vrolijke diertje is un roditore, net als bijvoorbeeld de hamster en de cavia. Dat wil zeggen dat ze het fijn vinden (en zelfs moeten) rosicchiare (knagen) [rosikiare]. Geef ze dus af een toe una carota of een knaagblok.

Verder kun je lekker met ze knuffelen, maar vinden ze het ook fijn om te salterellare (huppelen) in het gras

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN