LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Om hulp vragen | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Om hulp vragen in het Italiaans

Laten we hopen dat het niet nodig is, maar het zou kunnen gebeuren dat je hulp nodig hebt van mensen die in de buurt zijn. Misschien kunnen ze je even helpen met tillen of - in geval van iets ernstigs - kunnen ze de hulpdiensten bellen! In deze les leren we om hulp te vragen.

 

'Kunt u even helpen?'

 

Het Italiaanse woord voor helpen is aiutare [aioetare], wanneer je iemand nodig hebt met bijvoorbeeld het sjouwen van dozen of even assistentie wilt bij het oversteken; vraag dan aan een voorbijganger:  Per favore, può aiutarmi? De ander zal dan (hopelijk) zijn/haar aandacht op jou vestigen en je helpen. 

 

HELP!

 

Wanneer je echt dringende hulp nodig hebt, moet je heel hard aiuti [aioetie] roepen. Mensen rondom jou zullen dan (wederom hopelijk) naar jou toe komen en kijken wat er met je aan de hand is. HELP! is natuurlijk nog een beetje algemeen, je kunt ook roepen om een ambulance (ambulanza) of (la polizia). Roep dan: Chiamate ... (bel..)

 

Hulp vragen in Italiaans

 

Mocht de boel in lichterlaaie staan, roep dan keihard 'Fuoco' [foeoko], want Vigili del Fuoco (brandweer) is misschien wat lang. En sommige mensen roepen niet om een ambulance, maar om de pronto soccorso (eerste hulp), dan krijg je: Chiamate il pronto soccorso, per favore

Hoe kan ik jou helpen?

 

'Come posso aiutarti?'. Er zijn helaas tal van mogelijke situaties te bedenken wat er fout kan gaan. Gelukkig spreken steeds meer mensen - vooral in de grotere steden - Engels (inglese), waardoor je ook kunt communiceren wanneer je Italiaans nog niet top is (of niet top is op zo'n moment).

 

Hulpnummers

 

Mocht je zelf oké zijn, maar iets anders zien gebeuren dan kun je zelf ook actie ondernemen! Hoewel een aantal jaar geleden wel is afgesproken om met één noodnummer (nl. 112) te werken, moeten veel Italianen daar nog wel aan wennen. Voor een ambulance belden ze altijd 118, de brandweer 115 en voor de politie werd het nummer 113 gedraaid. Op ieder noodnummer zou het mogelijk moeten zijn Italiaans, Engels, Duits of Frans te kunnen spreken! Mocht je nou heel snel het nummer van de Italiaanse FIOD nodig hebben, moet je 117 noteren. Je weet maar nooit..

 

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN