LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Jaartallen & Eeuwen | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Jaartallen & Eeuwen

Hoe geef je aan in welk jaar je geboren bent in het Italiaans? Of in welke eeuw er een gebeurtenis plaatsvond? Italianen zeggen dit soort dingen nét iets anders dan wij gewend zijn en daarom deze week een minuutje Jaartallen en eeuwen in het Italiaans.

Olaf van Maaren • Laatste update: 26 Nov 2023

Data

Wanneer je kijkt naar het verschil tussen het Nederlands en het Italiaans rondom jaartallen dan zie je twee belangrijke verschillen: lidwoorden & aanduiding van eeuwen. Te beginnen met het eerste verschil: in het Italiaans staat er altijd een bepaald lidwoord (il) voor een datum en voor een jaartal. Iets wat we in het Nederlands niet kennen. 

Het is dan ook altijd dal 2000 al 2018  // (da + il)  2000 (a + il) 2018 (van 2000 tot 2018). 

 

Jaartallen Italiaans

Het andere verschil vinden we bij de eeuwen. Als wij het hebben over de zestiende eeuw, zul je een Italiaan het horen hebben over il sedicesimo secolo of il cinquecento. En de oplettende lezer merkt dan op dat je hiermee twee verschillende getallen gebruikt. Bij de sedicesimo secolo heb je het over de zestiende eeuw (lett. vertaald), terwijl je met cinquecento letterlijk zegt: 'de 1500 (jaren)'. 

 

Eeuwen Italiaans

 

Deze tweede benaming wordt overigens enkel gebruikt binnen de kunst- of literatuurwereld. Maar aangezien zeker de Italiaanse kunst een belangrijke invloed heeft gehad, is het handig om dit onderscheid te kennen! 

MINUUTJE ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Verdiep je verder in het Italiaans

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over het Italiaans, zoals dit boekje vol Italiaanse uitdrukkingen van Van Dale. Het bevat 1.000 uitdrukkingen, die veel gebruikt worden in Italië.

Meer informatie