LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Kaart versturen in Italië | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Kaart versturen in het Italiaans

Een van de weinige momenten dat we nog een kaartje versturen is op vakantie. We willen onze familie en vrienden laten weten hoe de vakantie is en wat je allemaal al hebt gezien en gedaan. Maar de kaart tover je niet zomaar in de brievenbus, daar moet je in Italië wel wat voor doen!

 

Wat heb je nodig?

Het belangrijkste van allemaal is la cartolina [kartoliena], deze vind je in een rekje dat praktisch op iedere hoek van de straat te vinden is. Vaak vind je er wat foto's op uit de omgeving en soms staat er saluti da (groeten uit ..) op de kaart.

Wanneer je denkt dat je net als in Nederland bij de kaart un francobollo kunt kopen, kom je bedrogen uit. Het is in Italië een ware zoektocht naar het kleine vierkante zegeltje. Gek genoeg verkopen ze vaak geen postzegels bij la posta/ l'ufficio postale, maar moet je naar de tabacchi (tabakszaak). Er zijn twee soorten tabakszaken: eentje waar je puur en alleen tabak kunt kopen en eentje waar je tabak kunt kopen, maar ook koffie kunt drinken en een hele hoop andere 'handigheidjes' kunt aanschaffen. Hoewel je vaak bij beide zaken francobolli kunt kopen, is de tweede soort meer een zekerheidje. 

 

De brievenbus

Als je dan eindelijk de postzegel bemachtigd hebt en de tekst en het adres hebt opgeschreven, moet je hem nog op de bus doen. De meeste brievenbussen (buca delle lettere) in Italië zijn rood, maar er bestaan ook gele varianten. Het maakt niet zo heel veel uit waar je hem in gooit, al moet je wel opletten of er staat: per la città  (voor de stad) of per tutte le altre destinazioni (voor alle andere bestemmingen). Stuur je een kaartje naar familie en/of vrienden gooi hem dan in het tweede vakje. 

 

Brievenbus in Italië

 

Italië staat er wel een beetje bekend om dat het kaartje er nogal lang over doet. Met veel mazzel is hij er binnen een paar werkdagen, maar met wat pech kan het zo ook meer dan een maand duren. Ga je dus maar voor een paar dagen, kun je er ook voor kiezen om het kaartje thuis te versturen. 

 

Vaticaanstad

Ben je in Rome? Verstuur dan je kaartje in Vaticaanstad! Naast het feit dat Vaticaanstad over het algemeen veel sneller een kaart bezorgt, krijg je ook nog een stempel van dit unieke staatje op de envelop (busta)!

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN