LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Klokkijken in het Italiaans (Leggere l'ora) | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Klokkijken in het Italiaans

Of je nou op het station staat te wachten of een afspraak hebt bij de dokter, het is altijd handig om de tijd te weten én te kunnen vragen. Vandaar dat ik je nu zal uitleggen hoe je de tijd leest in Italië.

Klokkijken in het Italiaans

Klokkijken (leggere l'ora) doen de Italianen iets anders dan wij gewend zijn. Allereerst is het belangrijk om de getallen tot en met 29 te kennen (woordenlijst). In het Italiaans wordt het woord 'uur' niet zo snel genoemd wanneer je de tijd opnoemt, maar het lidwoord en de vervoeging van essere doen net alsof hij er wel staat. Bijvoorbeeld:

Het is één uur  
è l'una (ora) 
 
Het is acht uur
sono le otto (ore)  

 

Klokkijken Italiaans

 

Als je iets specifieker wilt zijn, moet je onthouden dat 'over' in het Italiaans e (lett. en) is en meno (lett. minder) 'voor' betekent. Het kwartier wordt aangeduid met un quarto, het half uur met mezzo. Belangrijk om te weten is dat zij net als de Engelsen letterlijk zeggen 'half over vijf' en niet zoals wij half zes. Om het begrijpelijk te maken, wat voorbeelden:

Het is kwart voor zeven.
sono le sette meno un quarto
 
Het is half negen
sono le otto e mezza
 
Het is zes over vier.
sono le quattro e sei
 

Het is 5 over half drie
sono le tre meno venticinque

Net als in wij in het Nederlands ook amper '13 uur' of '22 uur' zeggen, doen de Italianen dat ook niet. Wel maken zij een onderscheid tussen twaalf uur middernacht (la mezzanotte) en het middaguur (il mezzogiorno). 

Dat was niet zo moeiijk he? Probeer nu zelf maar eens te zeggen hoelaat het nu is! En over een kwartier? Als je dit een dag of twee probeert bij te houden, zul je het helemaal onder de knie hebben! Je kunt ook eens kijken naar deze oefening over het klokkijken!

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN