LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Koffie bestellen | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Koffie bestellen in het Italiaans

In Italië doen wat de Italianen doen. Wanneer je dat wilt, moet je eigenlijk je koffie drinken bij de lokale bar. Een espresso wel te verstaan; al zullen ze dat dan weer nooit zeggen. In dit artikel geef ik je handige woorden, zinnen en tips om zo vroeg in de morgen goed voor de dag te komen. 

 

Koffie drinken in Italië

Italianen drinken eigenlijk de hele dag koffie als dat zou kunnen, maar zeker in de morgen. Wanneer je de bar binnenkomt, ga je direct naar de bar, naar il/la barista. Daar bestel je un caffè of een van de vele varianten. 

Drie kleine tips voor het bestellen:

 

  • Wanneer je een espresso wilt, zeg dan niet un espresso wanneer je wilt bestellen, maar altijd un caffè. Un caffè staat namelijk altijd voor deze sterke koffievariant.

  • Wil je wat minder sterk, bestel dan un caffè lungo of un caffè americano

  • In Italië is het niet heel gangbaar om na 11u in de ochtend un cappuccino te bestellen.

  • En wil je een caffé latte of un latte macchiato? Noem het dan ook gewoon zo, want wanneer je un latte bestelt, krijg je een groot glas melk!  

 

Barman Italiaans

 

Hallo barman

Wat moet je zeggen tegen de barista? Het kan heel simpel:  Buongiorno, un caffè (..) per favore

Wanneer je het wat netter wilt zeggen, kun je de condizionale van volere gebruiken (ik zou willen): Buongiorno, vorrei un caffè (..) per favore

Italianen ontbijten niet zo uitgebreid als wij dat doen, vaak bestellen ze bij de bar naast hun koffie iets zoets. Denk bijvoorbeeld aan brioche of cornetto. Wanneer je dat er ook bij wilt, voeg je dat gewoon toe aan de zin: 

Buongiorno, un caffè (..) e un cornetto, per favore. 

 

Pagare

Het is best normaal dat je ergens anders betaalt dan waar je hebt besteld. Soms moet je eerst betalen en krijg je uno scontrino (bonnetje) mee om ergens anders je bestelling op te halen en soms moet je eerst bestellen en verderop pagare (betalen). Wil je betalen met je pinpas? Vraag dan vóór je bestelt: Posso pagare con la carta di banca? Zo sta je niet voor verrassingen!

 

Drinken aan de bar

De meeste Italianen drinken hun koffie op aan de bar. Dit is niet alleen gezelliger, het is vaak ook più economico (goedkoper). Er is in de meeste barretjes een soort extra bijdrage die je moet betalen, wanneer je gebruik wilt maken van het terras of van de tafels binnen. 

 

Starbucks?

Nee; Hoewel je er hier in Nederland en in Amerika best lekkere koffie kan drinken, moet je in Italië gewoon naar de lokale koffiebar gaan. Die is altijd goed! Daarnaast zijn er nog amper Starbucks-vestigingen te vinden in Italië. Pas in 2017 is in Milaan de eerste vestiging geopend. 

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN