LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Nederland in het Italiaans | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Nederland in het Italiaans

Als je jezelf wilt voorstellen in Italië, zul je zeer waarschijnlijk ook zeggen dat je uit Olanda komt. Maar wat weten de Italianen nou van Nederland? Los van Amsterdam is er bij veel Italianen weinig bekend over ons land. Tijd dat we daar wat verandering in brengen!

La capitale dei Paesi Bassi è Amsterdam.

Het klinkt misschien wat gek, maar niet alle Italianen weten precies waar Nederland ligt en wat onze hoofdstad (capitale) is, al zullen de meeste Amsterdam wel kennen. 'Amsterdam, la città dei canali! ' Andere steden die misschien wel bekend zijn, zijn Rotterdam, Utrecht (let op de ch klank!) en l'Aia (Den Haag). Overigens kun je zowel zeggen l'Olanda als I Paesi Bassi, dat is gelijk aan wanneer wij Holland of Nederland zeggen.

Fiori

Il papa bedankte ons er ieder jaar voor :'Bedankt voor die bloemen'. Fiori worden dan ook veel verbouwd in ons landje en dan met namen Tulipani in honderden verschillende colori. Een bekende attractie, welke ook veel Italianen weet te trekken is uiteraard de Keukenhof.

Weilanden (prati) in Nederland

Prati

Je kunt veel zeggen over de natuur in Nederland, maar plat is het er zeker. In de polder vind je veel prati, waar naast schapen (pecore) ook veel mucche grazen. Het belangrijkste dier voor onze latte, die iedere ochtend gedronken wordt bij het ontbijt. Maar naast dat we het drinken, zijn we ook goed in het maken van formaggio. De Gouda-kaas is in grote delen van de wereld een bekende kaas.

Il Re Guglielmo Alessandro

Ja, dat is wel een beetje gek; in het Italiaans heet onze re geen Willem-Alexander, maar wordt hij Guglielmo Alessandro [ghoeljie-elmo alessandro] genoemd. Dat heeft vermoedelijk te maken met de afkomst van de naam, die in Italië een andere ontwikkeling heeft doorgemaakt dan de Nederlandse variant. Naast een koning, kennen ze misschien ook regina Máxima en principessa Beatrix. En een grote nationale feestdag in Nederland is ook gewijd aan de koning: il giorno del Re.

 

Afsluitdijk

 

Acqua

Over de hele wereld zijn we betrokken met waterprojecten. Of het nou het beschermen tegen water is of het droogleggen van stukken land, Nederland is heer en meester op het gebied van acqua. Denk bijvoorbeeld maar aan de vele dighe die we hebben, waarvan de afsluitdijk (diga di sbarramento) ongetwijfeld de bekendste is. Maar ook il porto di Rotterdam, is wereldwijd bekend. Het is tenslotte een van de grootste havens ter wereld en een zeer belangrijke voor het Europese achterland.

Mulino

We vliegen er doorheen en ik vergeet ongetwijfeld nog wel iets typisch Nederlands, maar iets dat ik niet kan vergeten zijn i mulini. Het Nederlandse landschap werd vroeger - nu nog steeds in mindere mate - bepaald door de molens die door il vento hun wieken lieten draaien. Een prachtig aangezicht, waar we best trots op mogen zijn!

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN