LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Italiaans op het strand | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Italiaans op het strand

'Lekker bakken in de zon op het strand aan het water' dat klinkt voor sommigen als de perfecte vakantie. Goed, het is niet nodig om heftige conversaties te voeren op dat stukje zand, maar als jij net je bal terug wilt, je het liefst niks wilt betalen voor het strand of dat je wel wilt worden ingesmeerd door dat leuke meisje of die knappe jongen dan komt dit artikel toch wel van pas!

 

De Italiaanse kust

 

Italië heeft een enorm lange kustlijn - zo'n 7600 km - en bestaat uit verschillende soorten spiagge (stranden). Om lekker om te liggen wil je het liefst een zandstrand (spiaggia di sabbia), maar er zijn ook zat kiezelstranden (spiagge di sassi) en op sommige plekken zijn er rotsen (scogli) aan de kust. 

 

Strand Italië

 

Wanneer je dan een goede plek aan zee hebt gevonden, is het nog de vraag of dit een spiaggia libera (vrij strand) of een spiaggia privata. In dat laatste geval moet je betalen om gebruik te mogen maken van dat strand. Soms moet je letterlijk entreegeld betalen en soms komen ze bij je langs om dat geld te innen.

 

Op een spiaggia privata zijn vaak ook le sdraii of lettini te vinden. Op una (!) sdraio kun je zitten (ligstoel) en op een lettino kun je liggen (ligbed). 

 

Bruin worden

 

Want dat is toch wel een van de belangrijkste redenen dat men naar het strand komt: Prendere un po'di colore ; 'Een beetje kleur pakken.' (vrij vertaald). En als het even kan niet rood, maar abbronzata (bruin). Dat kun je doen door prendere il sole. (lett. de zon te pakken/ zonnen). 

 

Om te voorkomen dat je niet ti scotti (verbrandt) kun je twee dingen doen. Of je pakt een ombrellone (parasol) of je smeert je in met crema solare. Dat is uiteraard belangrijk, omdat een verbrande huid (pelle) schadelijk kan zijn.

 

Spelen op het strand

 

Om de kinderen te vermaken hebben je genoeg speeltjes die je kunt aanschaffen. Je kunt spelen met la palla (bal), een diepe kuil graven met una paletta of hem/haar machtigen tot koning of koningin van zijn/haar eigen zandkasteel! Let met de kinderen wel op in het water en doe ze pinne (zwemvliezen) om, zodat ze niet zo gemakkelijk onder water kunnen komen. 

 

 

 

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN