LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Openingstijden in het Italiaans | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Openingstijden in het Italiaans

In iedere stad kunnen de openingstijden anders zijn; zelfs binnen een stad of dorp kunnen winkels en restaurants verschillende openingstijden hanteren. Om teleurstellingen te voorkomen, leer je in dit artikel wat handige Italiaanse woorden en zinnen over de openingstijden!

 

Open of gesloten?

 

Vaak vind je op een bordje ofwel aperto, dan wel chiuso. Het geeft aan of ze gesloten (chiuso) of geopend (aperto) zijn. Je zult het vooral merken, wanneer de deur niet open is of niet open gaat, waardoor het bordje eigenlijk al overbodig is. Met een beetje mazzel vind je dan naast het borjde ook l'orario di apertura [lorarieo die apertoera] (openingstijden), waardoor je weet wanneer je er wél moet zijn. 

 

Mocht je in de gelegenheid zijn om de eigenaar te spreken, dan kun je uiteraard ook vragen wanneer zijn zaak weer open gaat. De Italiaanse vertaling voor hoe laat is a che ora.  Wanneer je wilt vragen hoe laat de winkel dicht gaat vraag je: a che ora chiude (il negozio)? [a ke ora kioede iel neghodzjio]. Om te vragen hoe laat ze open gaan, zeg je: a che ora apre (il negozio)? [ a ke ora apre iel neghodzjio]. Je kunt ook gebruik maken van quando [kwando], wat wanneer betekent. Dan wordt het Quando è aperto il negozio

 

Middagdutje

 

Net als de Spanjaarden hebben ook de Italianen een siësta, de Italianen noemen het ook wel il pranzo (wat letterlijk de lunch betekent). Hoewel de middagsluiting op sommige plekken wel wat is afgenomen, komt het nog steeds veel voor! Met name in het zuiden van Italië besluiten veel winkeliers hun winkel voor enkele uren te sluiten vanwege het warme weer. 

 

Op vakantie

 

Oeps! Als er hangt Chiuso per ferie dan ben niet alleen jij, maar is ook de winkelier op vakantie! Vaak staat er achter wanneer de winkel of het restaurant weer zal openen (riaprire). 

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN