LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Sinterklaas in Italië | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Sinterklaas in het Italiaans

Op 5 december zal Sinterklaas veel Nederlandse huizen een bezoekje brengen. Hoewel ze in Italië Sint-Nicolaas misschien wel kennen, is het niet zo'n groot feest als bij ons. Hoe moet je de Italianen uitleggen wat Sinterklaas bij ons precies is?

Olaf van Maaren • Laatste update: 26 Nov 2023

Ieder jaar rond half november komt de Sint met il piroscafo (stoomboot) vanuit Spagna (Spanje) ons land binnen. Met groot onthaal door de bambini (kinderen) en omgeven door vele Pieten maakt hij dan een ronde door de stad of dorp.

Op 5 december (dicembre) vieren we dan de verjaardag (compleanno) van de goedheiligman. Of dit feitelijk juist is, is allerminst zeker. Wat we wel weten is dat de heilige Nicolaas van Myra - waarop het kinderfeest is gebaseerd-  is gestorven op 6 december.  In België vieren ze veglia di San Nicola (pakjesavond*) dan ook op 6 december. 

 

Sinterklaas, schoentje zetten

 

(Zwarte) Piet in het Italiaans

Sinterklaas (San Nicola) wordt geholpen door Zwarte Piet. In het leven Nicolaas van Myra waren er geen knechten - voor zover we dat kunnen weten. Vermoedelijk is het Sinterklaasfeest in het noorden van Europa verder geëvolutioneerd en zijn er gebruiken van de Germanen aan toegevoegd - waaronder  Piet en de sacco (zak).

De pieten helpen Sinterklaas dus met het verspreiden van de regali (cadautjes). Zo kan hij bijvoorbeeld door de camino (schoorteen) om de scarpe (schoenen) van de kinderen te vullen en de disegni (tekeningen) op te halen.

* Je kunt Piet letterlijk vertalen naar Pietro, maar je kunt het ook gewoon houden op Piet. Het is een naam die wij geven aan een fenomeen; vertalen kan alleen maar zorgen voor gekke gezichten. Datzelfde geldt voor pakjesavond - dit is een term die wij gebruiken om deze specifieke avond aan te geven. 

 

Sinterklaas in Italië

Op sommige plekken in Italië - in het noordoosten -  wordt ook Sinterklaas gevierd. Wel iets anders dan wij in Nederland gewend zijn. San Nicola komt in Italië niet aan per stoomboot, maar gewoon te voet. En - zoals ik al zei -  is Zwarte Piet vooral een noordelijke traditie. In Italië kennen ze Krampusse en verschillende Moorse dienaren. Krampusse is een groot monster dat de kinderen moet afschikken en een contrast moet vormen met de lieve Sinterklaas. 

 

De griezelige Krampus

 

De griezellige Krampusse; een traditie uit het noorden van Italië. 

 

De heilige Nicolaas & Italië

Italië heeft naast het feest nog andere connecties met de heilige Nicolaas van Myra. Zo zouden zijn beenderen sinds de 11e eeuw begraven liggen in de basiliek van Bari (Puglia). Op iedere eerste zondag van mei - toen zouden de beenderen zijn overgebracht - herdenken ze hem hier. 

Tenslotte is 6 december voor sommige Italianen hun onomastico. Wanneer ze bijvoorbeeld Nicola, Nico of Nick heten, is het hun naamdag en eren ze hun patroonheilige. Maar ook beroepen kunnen een patroonheilige hebben. Zo is de heilige Nicolaas de patroonheilige voor de apothekers, zeelieden en advocaten bijvoorbeeld. Ook zij herdenken deze dag de goedheiligman. 

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Verdiep je verder in het Italiaans

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over het Italiaans, zoals dit boekje vol Italiaanse uitdrukkingen van Van Dale. Het bevat 1.000 uitdrukkingen, die veel gebruikt worden in Italië.

Meer informatie