LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Stakingen in Italië | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Stakingen in Italië

In Nederland hebben we de afgelopen jaren te maken gehad met enkele grote stakingen, waardoor onder andere het openbaar vervoer plat gelegen heeft. In Italië is zo'n staking ook zeker niet ongewoon. Wanneer je in Italië bent, is de kans groot dan men wel ergens het werk neerlegt. Wees hier dus goed op voorbereid! 

 

Iedereen die regelmatig een bezoek brengt aan Italië, moet het woord sciopero [sjiopero] wel eens tegengekomen zijn. Stakingen horen helaas bij Italië. Gelukkig worden de stakingen veelal wel op tijd aangekondigd. Wanneer je naar Italië gaat, is het dan ook verstandig om de website van de Commissione Garanzia Sciopero (link) te bekijken. Zij beschrijven precies waar en wanneer er een staking plaatsvindt. Deze is helaas wel volledig in het Italiaans. 

 

Hieronder vind je een screenshot met de komende stakingen. 

 

Stakingen Italië

 

Helemaal links vind je de data en daarnaast de settore (sector/branche). Voor veel Nederlanders is er eigenlijk maar een sector echt interessant: Trasporto (de transport-sector). Tijdens mijn verblijf in Rome stonden de metrostellen regelmatig stil, maar ook de machinisten van Trenitalia of de werknemers op vliegvelden leggen het werk zo nu en dan stil.

 

Naast settore vind je Azienda (bedrijf). Hier kun je zien welk (deel van het) bedrijf staakt. Soms staakt er slechts een afdeling of kleine groep van het bedrijf. Weer een kolom naar rechts vind je de locatie. Dit kan een stad, provincie of regio zijn, maar sommige stakingen zijn ook landelijk, zoals de staking van Poste Italiane deze week. 

 

Tenslotte vind je in de laatste kolom nog wat icoontjes. Een kruisje betekent dat de geplande staking niet doorgaat en de Italiaanse vlag wil zeggen dat het hier een landelijke staking betreft. 

 

Dat was het weer! Neem eventueel nog een kijkje op de website (link) en check of jij jouw vakantie zonder stakingen in Italië zult doorbrengen. 

Falo Mobile
PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN