LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Naar de Italiaanse supermarkt | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

De Italiaanse Supermarkt

Wanneer je naar Italië gaat, heb  je ook boodschappen nodig. Deze kun je halen op de lokale markt, maar veel mensen trekken snel richting een supermarkt waar alles te vinden is. In dit artikel geef ik je wat meer informatie over dit ritueel. 

 

Parkeren

 

De kleine supermarkten vind je vaak in het dorp, het stadscentrum of om de hoek in de woonwijk. De grotere supermarkten liggen daarentegen vaak aan de rand van de steden, op industrieterreinen en dicht bij grote wegen. Daar kun je dan ook het beste met de auto naartoe gaan. Het parcheggiare is daar meestal gratuito (gratis), maar controleer dit wel even van te voren. 

 

Italiaanse supermarkt

 

Afdelingen

De supermarkt is opgedeeld in verschillende afdelingen. Vooral in de grote supermarkten kunnen deze afdelingen behoorlijk overweldigend zijn. Hieronder een lijstje met de veelvoorkomende afdelingen in een supermarkt:
 

 1. Frutta e verdura
  Fruit en groenten, onmisbare producten die je dagelijks gebruikt. Sommige productnamen lijken veel op de Nederlandse namen, andere verschillen wel wat. In de woordenlijst van Lezione 4 vind je de meest voorkomende namen!
   
 2. Pasta e Riso
  Jazeker, er is een speciaal schap te vinden in de Italiaanse supermarkten voor alle pasta en rijst (riso)  soorten. En schrik niet, er is ontzettend veel keuze uit de verschillende soorten pasta! 
   
 3. Prodotti surgelato
  Met het warme weer in Italië kan un gelato geen kwaad, deze vind je op de afdeling prodotti surgelato, wat letterlijk vertaald ' Bevroren producten' betekent.
   
 4. Condimenti
  Condimenti, komt van het werkwoord condire, waar geen echte Nederlandse vertaling voor is. Italianen gebruiken het wanneer ze producten op smaak willen brengen. Bij de condimenti vind je dus smaakmakers als kruiden, olie en andere dressings!
   
 5. Carne e Pesce
  Dit zijn vaak erg grote afdelingen. Vooral de visafdeling is veelal groter dan de Nederlandse visafdelingen. 
   
 6. Bevando 
  Drank! Dit is vaak wel meer dan één schap, vaak nemen de vino (wijn) en acqua (water) al een schap in beslag! Daarnaast wordt frisdrank niet heel erg veel gedronken in Italië. 
   
 7. Prodotti da forno
  Letterlijk kun je dit vertalen als 'producten uit de oven' en daar vind je  dus vaak  brood, maar ook koekjes, crackers en bijvoorbeeld verse pizza! 
   
 8. Formaggi Freschi
  Overal in Italië worden kazen (formaggi) gemaakt, deze vind je op de kaasafdeling! 

 

Betalen

 

Aan het eind je zoektocht door de supermarkt, kom je aan bij de cassa. Veel grote supermarkten zijn voorzien van moderne technologiën, waardoor het vaak ook mogelijk is om zelf te scannen. In sommige gevallen heb je daarvoor wel een klantenkaart nodig en deze zijn niet bij alle supermarkten ook voor toeristen bedoeld. Die kaart is in sommige supermarkten ook nodig om de kortingen (riduzioni) te ontvangen. Let dus op de kaartjes met korting of hier iets vermeld staat over de carta fedeltà (klantenkaart). 

 

In Italië is het nog behoorlijk normaal om te betalen met monete (cash-geld), maar het is vrijwel overal ook mogelijk om te betalen met de carta di banca/di credito

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN