LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Tellen tot 100 (Getallen) | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Tellen in het Italiaans

Getallen worden in ontzettend veel situaties gebruikt. Of je nu aan de ober wilt aangeven hoeveel pizza's je wilt of wilt weten hoe warm het precies is, cijfers komen altijd van pas! In dit artikel leren we daarom tellen tot 100 in het Italiaans.

Olaf van Maaren • Laatste update: 26 Nov 2023

Net als in het Nederlands vormen de getallen van 1 t/m 9 ook in het Italiaans de basis voor bijna alle andere getallen. Denk bijvoorbeeld aan drieëntwintig (ventitre), vijfhonderdeen (cinquecentuno). En hoewel je dat rijtje zeer waarschijnlijk wel kent, is het toch goed om ze nog even door te nemen:
 

Getallen 1 t/m 9 in Italiaans

 

Zorg ervoor dat je deze kunt dromen. Schrijf ze vaak op, maak er een liedje van en neem ze meerdere keren per dag door. Het vormt ten slotte de basis voor alle andere getallen! Mocht je ze helemaal kennen, kunnen we ze gaan koppelen met de tientallen. Zet je schrap, hier komen ze:
 

Tientallen in het Italiaans

 

In het Italiaans komt altijd eerst het tiental en daarna de eenheid. Dat is dus precies andersom in vergelijking met het Nederlands. Bijvoorbeeld:

Quarantadue : tweeënveertig

Novantanove: negenennegentig

Dat leidt soms wel tot problemen in de uitspraak, want bijna alle tientallen eindigen op een klinker en uno en otto beginnen ermee. In deze gevallen vervalt de laatste klinker van het tiental. Weer een voorbeeldje:

Quarantuno : eenenveertig

Novantotto : achtennegentig

Simpel toch? Nu zou je moeten kunnen tellen tot honderd! Schrijf gewoon eens wat getallen op en probeer erachter te komen of jij de juiste vertaling kunt geven met de informatie hierboven.

Sommen maken

Mocht je zo ver zijn dat je kunt tellen tot honderd in het Italiaans (of duizend of wellicht meer), dan is tijd om eens wat sommetjes te maken! Voor het rekenen in het Italiaans heb je nog een aantal woorden meer nodig:

  • Più -> plus
  • Meno -> min
  • Volte / per-> maal
  • Diviso -> gedeeld door
  • Fa / uguale -> is, maakt

Als we dan wat rekensommetjes vertalen, krijg je de volgende vertalingen:

quaranta meno trentaquattro uguale sei (veertig min vierendertig is (gelijk aan) zes ).

trentasei diviso tre fa dodici (zesendertig gedeeld door drie maakt twaalf).

Maak nu zelf wat sommetjes of zoek wat simpele sommen op en probeer ze te vertalen! Het is een gemakkelijke manier om meer getallen te leren. 

MINUUTJE ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Verdiep je verder in het Italiaans

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over het Italiaans, zoals dit boekje vol Italiaanse uitdrukkingen van Van Dale. Het bevat 1.000 uitdrukkingen, die veel gebruikt worden in Italië.

Meer informatie