LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Verjaardag in het Italiaans | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Italiaanse verjaardag

Stel dat binnenkort een Italiaanse vriend of vriendin jarig is. Hoe moet je hem/haar dan feliciteren? Hoe vieren de Italianen hun verjaardag?  Om je daarop voor te bereiden, heb ik een artikel geschreven met de Italiaanse woorden voor een Italiaanse verjaardag. 

 

Verjaardag & Naamdag

 

Er zijn twee belangrijke dagen in het jaar voor een Italiaan: il suo compleanno (zijn/haar verjaardag) [iel soe-o kompleanno] en il suo onomastico (zijn/haar naamdag) [iel soe-o onomastiko]. Over de onomastico vind je hier meer informatie, ik ga in dit artikel hebben over de verjaardag. 

 

Verjaardag

 

Je viert je verjaardag op de dag dat je bent geboren (sei nato) [sei-i nato]. La famiglia (de familie) [la familjia] komt op bezoek en er komen eveneens vaak wat amici (vrienden) [amietsji]. Heel vaak wordt het gewoon thuis (a casa) gevierd. 

 

Feliciteren

 

Andere mensen wensen je een fijne verjaardag/feliciteren je met de kreet: Auguri [augoerie]. En zoals je inmiddels misschien wel door hebt, wordt die kreet in best veel situaties gebruikt, wanneer je iemand wat toewenst. Na het feliciteren komen i regali tevoorschijn, dat kan van alles zijn: bloemen (fiore), boeken (libri) of wat dacht je van een goede film (film)? Geef in ieder geval nooit iemand een Chrysant (bloem), want dat associëren de italianen met de dood!

 

Trakteren


Net als in Nederland trakteren (offrire) veel Italianen op hun verjaardag. Vaak is dat in de vorm van una torta (taart) of andere dolci (zoetigheden). Er zijn Italianen die hun huis versieren (ornare), maar dat is vooral voor de kleinere kinderen. Net als dat er ook voor kinderen vaak wordt gezongen (cantare), bijvoorbeeld het lied: Tanti auguri a te (veel wensen aan jou/fijne verjaardag voor jou).  

 

Lang leve Italië!

 

Is Italië zelf ook jarig? Zeker, op 17 maart vieren de Italianen dat in 1861 Vittorio Emanuele II zichzelf uitriep tot koning van Italië, wat beschouwt wordt als de eerste vorming van het huidige Italië. Dit jaar bereikt Italië dus de leeftijd van 157 jaar! 17 Maart is alleen geen Italiaanse feestdag. De nationale dag van Italië vindt plaats op 2 juni bij la festa della Reppublica

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN