LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is het verschil tussen 'tutto' en 'tutti'? | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Verschil 'Tutto' en 'Tutti'

Het verschil tussen 'tutto' en 'tutti' is slechts één lettertje, maar kent toch een hele andere betekenis in het Italiaans. Ik leg je uit wat het verschil is en hoe je het in welke situatie gebruikt. 

 

Als bijvoeglijk naamwoord

Om het verschil te begrijpen, is het allereerst handig om twee woordsoorten te kunnen onderscheiden: het zelfstandig naamwoord en het bijvoeglijk naamwoord. Wanneer Tutto gebruikt wordt als bijvoeglijk naamwoord, dan betekent het 'alle'/'hele':

tutte le questioni (alle vragen)

tutto il mese (de hele maand)

tutto la torta (de hele taart / alle taart)

Let hierbij ook op het lidwoord dat na een vorm van tutto komt. Je ziet hier dat tutto net als de meeste andere Italiaanse bijvoeglijk naamwoorden ook van vorm kan veranderen en congrueert met het zelfstandig naamwoord. Tutti kan dus ook gebruikt worden als bijvoeglijk naamwoord:

- tutti i paesi (alle landen).

 

Zelfstandig gebruik

Tutto kan ook zelfstandig gebruikt worden - als zelfstandig naamwoord. In dat geval betekent het alles:

Tutto andrà bene (alles zal goedkomen).

- Concordo con tutto (ik ben het eens met alles).

Als tutti zelfstandig gebruikt wordt, dan kun je het vertalen als 'iedereen/allen' :

- tutti conoscono questa libra (iedereen kent dit boek)

- il padre ha comprato regali per tutti (de vader heeft cadeaus gekocht voor iedereen)

Hopelijk is het verschil tussen tutto en tutti nu een beetje duidelijk. Kijk bij het vertalen dus vooral naar het gebruik in de zin en kies dan de juiste vorm/vertaling. Overigens is tutto een onbepaald voornaamwoord; net als bijvoorbeeld  anderen (altro) en sommigen (alcuno). Als je daar meer over wil weten, kun je terecht bij een ander artikel over deze onbepaalde voornaamwoorden in het Italiaans

MINUUTJE ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN