LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Vliegen in het Italiaans | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Italiaans op het vliegveld

Sommigen pakken de auto, anderen de trein, maar de meesten pakken in de zomer het vliegtuig naar Italië. Dan is het best handig om wat woorden en zinnetjes uit je hoofd te kennen, voor wanneer je er op het vliegveld even niet meer uitkomt. We gaan het in dit artikel dan ook hebben over het vliegveld!

 

Bestemmingen

Italië heeft een aantal grote aereoporti, denk bijvoorbeeld aan die van Milaan, Turijn, of die uit Rome. Dagelijks vertrekken vanaf deze vliegbassisen voli naar plekken in Italië of naar internationale destinazioni.

De grootste compagnia aerea van het land is Alitalia. Het is de KLM van Italië. Maar ook met budget-maatschappijen als Ryanair of Transavia kun je naar of binnen Italië reizen. 

 

Alitalia - vliegen in het italiaans

 

Vliegveld

Wanneer je op het vliegveld aankomt, wil je graag je jezelf en i tuoi bagagli inchecken. Dat kan bij de in-check sportello. Hiervoor heb je in ieder geval je biglietto en een identiteitsbewijs nodig, bijvoorbeeld il passaporto. Wanneer je dat gedaan hebt, is het tijd voor la dogana. Ze wilen je dan even controllare of je geen verboden spullen meeneemt. Mocht je zo’n brave burger zijn, dan kom je uit bij de vrije zone. Je kunt hier dan winkelen of wat eten in il ristorante. Maar vaak is het vooral wachten voor je naar il gate kunt om imbarcarsi [iembarkarsie] (aan boord te gaan/ in te stappen).

 

Vliegtuig

En dan is het zover, je mag l’aereo in! Nadat je nog een keer gecontroleerd bent, mag je eindelijk imbarcare. Vaak wordt je begroet door een van de assistente di volo, waarna je il tuo posto kunt zoeken. Het is altijd maar weer de vraag hoeveel spazio per le gambe (beenruimte) je hebt!

Voordat het vliegtuig zal stijgen, wordt je nogmaals begroet door il/la pilota en geven de stewards nog wat istruzioni di sicurezza.

Eenmaal in de lucht, mogen de riemen los en kun je even lekker ontspannen. De reisduur van het naar Italië varieert van 82 minuten (Turijn) tot bijna 150 minuten (Catania, Sicilië).

 

Aankomst

Wanneer je weer bent geland (atterato), mag je het vliegtuig weer verlaten. Je hoeft dan alleen nog maar je bagage ritirare, wanneer je naar Italië vliegt, kun je dan eindelijk genieten van de Italiaanse zon!

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN