LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Jezelf voorstellen in het Italiaans | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Voorstellen in het Italiaans

Hoe stel je jezelf voor in het Italiaans? In dit artikel leer je om te zeggen wat je naam is, hoe oud je bent en waar je vandaan komt! En tenslotte vind je er een handige woordenlijst!

 

Jezelf voorstellen in Italiaans

 

Wanneer je iemand tegenkomt, die je niet kent maar wel wilt leren kennen, is het makkelijk om wat informatie uit te wisselen. Ik zou beginnen met je naam (il nome). Wanneer hij of zij vraagt 'Come ti chiami? antwoord je met  Mi chiamo .... Je zegt letterlijk dat 'ik noem mezelf..'. Ook zou je een vorm van essere (zijn)  kunnen gebruiken. Dan krijg je sono.. (ik ben..) en daarna vraag je natuurlijk hoe hij of zij heet met e sei? (en jij bent?).

Wanneer haar of zijn naam ook prijs gegeven is, zeg je piacere [pìatsjeere] (aangenaam). Dit klinkt misschien een beetje formeel, maar wordt wel veel gedaan in het Italiaans.

 

Leeftijd

 

Mocht je het niet aandurven om de leeftijd te gokken, kun je er ook om vragen! In het Italiaans vraag je dat met een vorm van avere (hebben). Je 'hebt' dus een aantal jaar. Je kunt dus vragen:  Quanti anni hai? [kwanto annie ai?] (hoeveel jaren heb je/hoe oud ben je?). Mocht de ander dat nou aan jou vragen dan antwoord je met Ho ... anni. De Italiaanse getallen kun je opzoeken in een speciale woordenlijst.

 

Woonplaats

 

De kans is groot dat hij/zij zal vragen waar je vandaan komt, aangezien het Italiaans er waarschijnlijk nog niet vloeiend uit zal komen. Je kunt zeggen dat je Nederlands bent door te zeggen: sono Olandese.

Italianen waarderen het vaak erg dat jij als niet-Italiaan probeert hun taal te leren, dus het kan eigenlijk nooit kwaad om te zeggen dat je niet uit Italië komt. 

Stel dat ze Nederland een beetje kennen, kan je iets specifieker maken door de stad erbij te vermelden. Steden krijgen in het Italiaans (in tegenstelling tot landen) nooit een lidwoord. Wanneer je bijvoorbeeld woont in Amsterdam zeg je:

 

Abito a Amsterdam of Vengo da Amsterdam

 

Italiaans voorstellen

 

Engels?


Mocht de ander nou nog meer van je willen weten, is het na zo'n goede introductie natuurlijk zonde om dat wat later weer te verpesten. Wanneer je de Italiaanse taal dus nog niet goed onder de knie hebt, kun je het beste zeggen: 

 

Scusi, non parlo Italiano bene. Parli Inglese/Olandese? 

 

Nu ben je helemaal klaar om jezelf voor te stellen in het Italiaans. Wil je deze woorden en zinnen nog wat meer oefenen? Leer deze en andere woorden en zinnen in een speciale woordenlijst.

 

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN