LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wintersport in het Italiaans | Artikelen over het Italiaans
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Wintersport in het Italiaans

We zitten midden in de winter en in het noorden van Italië kun je al een aantal weken goed vertoeven op de pistes. Nu het hier in Nederland ook wat kouder aan het worden is, lijkt het me een goed idee om het te hebben over de wintersport! 

 

Inpakken

 

Goed, je wilt dus lekker een weekje skiën in de Italiaanse alpen (le Alpi) of de Dolomieten (le dolomiti), maar wat heb je daar allemaal voor nodig? Wanneer je wilt gaan sciare [sjiare] (skiën), heb je uiteraard gli sci [lji sjie] (de skiës) nodig, met daarnaast i bastoni da sci (skistokken), gli scarponi da sci (skischoenen) en gli occhiali da sci* (skibril). Misschien heb je die ooit al gekocht en anders kun je die daar altijd huren (noleggiare). Ben je meer van het snowboarden (fare snowboard) dan moet je niet vergeten om il snowboard mee te nemen!

 

*Je merkt dat 'skibril' in het Italiaans altijd een meervoud heeft met occhiali, ik ga ervanuit dat dat is omdat je twee brillenglazen hebt. Net als dat een broek ook altijd pantaloni is en niet pantalono (twee broekspijpen). 

 

Kunstsneeuw

 

Wanneer je er dan bent, hoop ik voor je dat er genoeg neve (sneeuw) ligt. Al zijn de Italianen de koningen van de kunstsneeuw (la neve artificiale). Bijna overal staan grote sneeuwkanonnen die de zekerheid op sneeuw kunnen garanderen. Wel zo fijn gevoel toch?

 

Sneeuw

 

Op de pistes

 

Je komt de piste (la pista) op door, nadat je uno skipass gekocht hebt,  de skilift te pakken. Er zijn verschillende soorten skiliften; eentje met een cabine (la funivia), eentje met stoeltjes: la seggiovia [sedzjiovia], een sleeplift (la sciovia) [sjiovia] of een lift die je met een touw omhoog brengt (la manovia). 

 

Wanneer je dan boven bent, heb je de keuze uit verschillende soorten afdalingen (discese), van makkelijk naar moeilijk: Blu (blauw), Rosso (rood) en Nero (zwart). Je volgt de routes door le indicazioni (aanwijzingen/bordjes) te volgen. 

 

Langlaufen

 

Uiteraard vallen er veel meer activiteiten onder de wintersport. Wat dacht je van fare sci di fondo (langlaufen)? Of het drinken van Glühwein (in het Italiaans soms ook il vin brulé genoemd). Uiteraard kun je in Italië in de winter ook heerlijk eten, dus zo'n straf is het niet om de pistes niet op te hoeven gaan! 

 

Noodgevalletje?

 

Goed, we mogen er natuurlijk niet vanuit gaan.. Maar mocht er toch iets fout gaan tijdens het wintersporten, kun je het beste bellen naar l'ospedale (ziekenhuis). Mocht je zelf geen telefoon bij je hebben, kun je het volgende aan een Italiaan vragen:  Potrei telefonare con il suo telefonino? (zou ik kunnen bellen met uw telefoon?). 

PRAKTISCH ITALIAANS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN