LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Gebiedende wijs (Imperativo) | Falo's Italiaanse School
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Gebiedende wijs

Uitleg & Oefeningen

Introductie

In deze les leer je weer een werkwoordsvorm: de imperativo. In het Nederlands gebruik je deze vorm (gebiedende wijs) vooral tegen mensen die je goed kent, maar zeker niet tegen onbekenden. De Italianen daarentegen hebben er zelfs een speciale vorm voor!

Gebruik van de Imperativo

Deze werkwoordsvorm gebruiken wij, net als de Italianen, om een beveladvies of opdracht te geven. Denk maar eens aan: ‘Geef mij dat boek eens!’, ‘Heb je dorst? Neem een glas cola!’ ‘Ga bij de volgende straat links’.

In het Italiaans is er wat bijzonders aan de hand: naast de informele vorm, die je gebruikt bij mensen die je goed kent. Kennen ze ook de formele vorm. Dat betekent dus dat je het ook heel goed kan gebruiken tegen vreemden of ouderen! Wat bij ons dus misschien een beetje onbeleefd klinkt, is in het Italiaans heel gewoon (zolang je maar de goede vorm gebruikt natuurlijk!).

Het is in het Nederlands onmogelijk om de gebiedende wijs te gebruiken in de eerste persoon of in de derde persoon. Als je wilt zeggen dat hij/zij iets moet doen, dan gebruiken wij het werkwoord ‘moeten’. En jezelf bevelen of adviezen opleggen, is ook een beetje gek. In de Italiaanse taal geldt hetzelfde, al hebben zij wel een vorm voor de eerste persoon meervoud. Deze zouden we in het Nederlands vertalen als ‘laten we..’. Bijvoorbeeld: ‘Andiamo!’ Laten we gaan.

Gebiedende wijs Italiaans