LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Italiaanse lidwoorden | Falo's Italiaanse School
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Lidwoorden

Uitleg & Oefeningen

Introductie

Lidwoorden vormen een belangrijk onderdeel van de taal. Ze komen ontzettend vaak voor. Het is daarom goed om te weten wat de lidwoorden in het Italiaans zijn. Om dat goed te kunnen begrijpen, kijken we eerst even naar het Nederlands. Wij kennen in het Nederlands namelijk drie lidwoorden; een, het en de. Waarbij 'een' valt onder het onbepaalde lidwoord en 'de' en 'het' vallen onder de bepaalde lidwoorden.

a. de hond / de harige hond

b. de mensen / de drukke mensen

c. een huis / een nieuw huis

Ook in het Italiaans bestaan er onbepaalde en bepaalde lidwoorden, deze worden l’articolo indeterminativo en l’articolo determinativo.

Wat zijn lidwoorden?

Een lidwoord is een woord dat wij vóór een zelfstandig naamwoord zetten of vóór een zelfstandig naamwoord in combinatie met een bijvoeglijk naamwoord. Of het daadwerkelijk veel toevoegt, kun je over discussiëren. Feit is dat dit woordje ontzettend vaak voorkomt. Hieronder behandel ik eerst het onbepaald lidwoord in het Italiaans (een hond, een huis), daarna het bepaald lidwoord (de hond, het huis). 

Onbepaald lidwoord

Terwijl wij in het Nederlands slechts één onbepaald lidwoord kennen (een), bestaan er in het Italiaans vier verschillende soorten onbepaalde lidwoorden; ununounaun’. En dat heeft alles te maken met het geslacht én de beginletter van het zelfstandig naamwoord.

De meeste mannelijke woorden hebben als lidwoord ‘un’. Echter, woorden die beginnen met een s-impura (beginnen met een –s gevolgd door een medeklinker) of woorden die beginnen met Z hebben het lidwoord ‘uno’.

Alle vrouwelijke woorden die beginnen met een medeklinker hebben het lidwoord una en bij de woorden die beginnen met een klinker hoort het lidwoord un’

Vrij simpel toch? Je moet het alleen wel goed onthouden. 

 

Onbepaald lidwoord in het Italiaans

Bepaalde lidwoorden

Onbepaalde lidwoorden kun je alleen gebruiken in het enkelvoud (een auto’s kan niet), maar bepaalde lidwoorden kunnen ook voor meervouden staan (de auto’s kan wel). In het Italiaans bestaan er nogal wat bepaalde lidwoorden. Dat heeft te maken met het verschil in geslacht en getal, maar het verschilt ook nog wanneer een woord begint met een s-impura/z of een klinker.

Begint het woord met een medeklinker dan is het bij een vrouwelijk woord la en bij een mannelijk woord bijna altijd il. Dat zijn de ‘simpele’ gevallen in het enkelvoud.

Uitzondering bij het mannelijk woord zijn de woorden die beginnen met een s-impura (beginnen met een –s gevolgd door een medeklinker) of met een Z-, van deze woorden is lo het lidwoord. Wanneer het woord in het enkelvoud begint met een klinker is het lidwoord altijd l’, dus zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke woorden. 

Bepaald lidwoord enkelvoud

Meervoud

In het meervoud beginnen alle vrouwelijke woorden met het lidwoord le. Het maakt dus niet uit of het woord begint met een klinker of medeklinker. Bij de mannelijke woorden verandert het lidwoord il in i en veranderen de mannelijke lidwoorden l’ en lo in gli [lji]. Dus mannelijke woorden in het meervoud die beginnen met een klinker of met een simpura/z dragen het lidwoord gli met zich mee.

Een hele hoop informatie, wat hopelijk een stukje duidelijker wordt aan de hand van voorbeelden, in de tabel. Heb je inmiddels wel door hoe belangrijk het geslacht van de woorden is? Leer deze dan ook goed. Mocht je het aan het lidwoord (l') niet kunnen afleiden, kun je het altijd nog even opzoeken in mijn online woordenboek

 

Bepaalde lidwoorden meervoud Italiaans

 

En daarmee hebben we de belangrijkste informatie over de Italiaanse lidwoorden behandeld. Onthoud dus het verschil tussen de bepaalde en onbepaalde lidwoorden en let bij de mannelijke woorden op de z/s-impura. Mocht je dit artikel gelezen hebben, terwijl je de cursus aan het volgen bent, dan kun je nu weer terug naar de cursuspagina. Anders kun je nu ook wat oefeningen maken. Deze vind je bovenaan deze pagina, onder het tabje ' Oefeningen'.