LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Zelfstandig naamwoord | Falo's Italiaanse School
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Zelfstandig naamwoord

Uitleg & Oefeningen

Introductie

In dit artikel gaan we het hebben over het Italiaanse Zelfstandig naamwoord. Zelfstandig naamwoorden zijn alle woorden waar je een lidwoord (de, het of een) voor kunt zetten én woorden die staan voor namen van personen, plaatsen en bedrijven. Dat zijn dus nogal wat woorden en daarom is het ook een zeer belangrijk grammaticaal onderwerp. Ik zal je de komende minuten wat meer uitleg geven over de eigenschappen van het zelfstandig naamwoord: het getal en het geslacht.

Heb je alles doorgenomen? Vergeet dan niet om je kennis te testen met de gratis oefeningen!

Uitleg

De twee eigenschappen getal en geslacht bepalen hoe zelfstandige naamwoorden zich gedragen in een zin. Laten we beginnen met het geslacht. 

In het Nederlands hebben de zelfstandige naamwoorden een geslacht, namelijk mannelijke (de), vrouwelijke (de) en onzijdige (het) woorden. Waarschijnlijk ben je hier helemaal niet bewust mee bezig en zul je van veel woorden het geslacht niet zo snel kunnen achterhalen. Dat is in het Italiaans wel anders. In het Italiaans kennen ze alleen mannelijke en vrouwelijke woorden en bestaat het onzijdige geslacht dus niet.

Het is belangrijk om het geslacht van een zelfstandig naamwoord in het Italiaans te kunnen herkennen, omdat sommige woordsoorten in het Italiaans met het zelfstandig naamwoord ‘congrueren’ (passen zich grammaticaal aan), zoals het bijvoegelijk naamwoord. Mocht je de gratis online cursus volgen, dan komt dit vanzelf aan bod.

Anders dan in het Nederlands kun je in Italië aan woorden zien welk geslacht het woord heeft. Dit doe je door te kijken naar de uitgang, laatste letter(s), van het woord.

 

Italiaans zelfstandig naamwoord geslacht

Zoals je ziet in de tabel kunnen woorden met de eindletter –e zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Dit wil niet dus niet zeggen dat ze onzijdig zijn, want ze dragen wel een mannelijk óf vrouwelijk lidwoord bij zich. Soms is het bij deze woorden gewoon een kwestie van het geslacht uit je hoofd leren, maar er zijn ook een paar handige trucjes.

 

  1. Woorden zijn vrouwelijk wanneer ze eindigen op: -zione, -sione en -gione

  2. En deze woorden zijn mannelijk wanneer ze eindigen op: -ore, -ale en –ile.
     

Getal

Met het getal van woorden wordt bedoeld of het woord in het enkelvoud (één) of meervoud (meer dan één) staat. In het Nederlands plakken we er dan vaak - en of - s achter. In het Italiaans veranderen ze de laatste letter vaak, zoals je kunt zien in de tabel. Dit is dus ook afhankelijk van het geslacht van het woord.

Er zijn zoals in bijna elke taal ook in het Italiaans uitzonderingen.

Italiaans zelfstandig naamwoord getal

Zo hiermee hebben we de belangrijkste informatie over de zelfstandige naamwoorden in het Italiaans behandel! Onthoud dus dat Italiaanse zelfstandige naamwoorden vrouwelijk of mannelijk kunnen zijn en drie verschillende groepen kennen (-o, -a &-e). Wanneer je de cursus volgt, volgen de oefeningen over het zelfstandig naamwoord gedurende de cursus vanzelf. Anders vind je enkele oefeningen bovenaan deze pagina ('Oefeningen' ).