LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Italiaanse muziek: Bekende hits & artiesten (2022)
ITALIAANS CURSUS PRAKTISCH GRAMMATICA WOORDEN VERMAAK

Italiaanse Muziek

Het Italiaans is een prachtige taal. Met name de klanken van de taal worden veelal bewonderd en bemind. En met die klanken wordt veel muziek gemaakt. Maar waar moet je beginnen als je geen benul hebt van wat goede en populaire muziek is?

🡲 Hierboven kun je selecteren waar je naar op zoek bent. Bij 'Artiesten' vind je informatie over de belangrijkste artiesten en bij 'Spotify' vind je mijn afspeellijst op de bekende streamingsdienst.


Introductie Italiaanse muziek

In Nederland luisteren we bijna geen Italiaanse muziek. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat zo weinig mensen de Italiaanse taal spreken. Toch is er wel veel respect voor de muziek, want er worden heel veel klassiekers in het Nederlands gecoverd. Om je een beetje wegwijs te maken in de Italiaanse muziek heb ik op deze pagina een aantal grote Italiaanse artiesten uitgelicht en verwijs ik daarbij naar verschillende nummers. Zo kun je zelf uitvogelen welke artiesten je mooi vindt. Ik heb alleen gekozen voor de Italiaanse artiesten die met regelmaat op de Italiaanse radio te beluisteren zijn.


Italiaanse Artiesten

Jovanotti

Lorenzo Constantino Cherubini - ofwel Jovanotti - is een van de meest succesvolle Italiaanse artiesten sinds de jaren '80. Na een tijdje gewerkt te hebben als DJ bij een groot radiostation bracht hij in 1988 zijn eerst studioalbum uit: Jovanotti for President. Dat werd een groot succes met meer dan 400.000 verkochte exemplaren. Dat succes zette hij voort in de jaren-90 met nog eens 6 succesvolle albums. Ook in Nederland kennen sommigen zijn nummers. Zo vertaalde Guus Meeuwis het mooie nummer ‘A Te’ in ‘Dat komt door jou’. ​

In 2015 bracht hij het album 'Lorenzo 2015 CC' uit, wat meerdere weken op nummer 1 heeft gestaan en veel hits heeft voortgebracht. ​

Nummers om te beluisteren:
'A Te', 'Baciami Ancora', 'Bella', 'Ragazza Magica'


Tiziano Ferro

Een groot Italiaanse artiest is Tiziano Ferro. Hij begon zijn carrière in 2001 met het nummer ‘Perdono’, waarmee hij in heel veel landen een hit bemachtigde. Inmiddels heeft hij tal van Italiaans en Spaanstalige hits en brengt ook nu nog met regelmaat een nieuwe album uit.

Bij de meeste artiesten is veel bekend over hun privé-leven. Van Tiziano is bekend dat hij te maken heeft gehad met veel struggelingen. Hij is daar ook regelmatig erg openhartig over. Zo heeft hij veel geschreven over zijn gevechten met eetstoornissen en depressiviteit. Die deels verband hielden met zelfacceptatie over zijn homoseksualiteit, zo vertelde hij zelf. Het heeft dan ook lang geduurd voor Tiziano openlijk uit de kast durfde te komen: 2010.

Nummers om te beluisteren:
'Perdono', ‘La differenza tra me e te’, ‘Lo Stadio’, ‘Accetto Miracoli

Zucchero

De Italiaan Adelmo Fornaciari gaat al flink wat jaren mee onder de naam Zucchero (suiker in het Italiaans). Hoewel hij al actief was sinds de jaren '70, brak hij in 1985 door met het nummer 'Donne'. Kort daarop bracht hij het album 'Blue's', wat het meest verkochte Italiaanse album ooit is 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Jovanotti, behaalde Zucchero wel internationaal succes met hits als 'Senza una donna' en 'Diamante'  met wie hij samenwerkte met Paul Young (Senza Una Donna) en Randy Craqfort (Diamante). 

Nummers om te beluisteren:

'Senza una Donna', 'Diamante', 'Il Volo' en 'Partigiano Reggiano' 

Marco Mengoni

Een Italiaanse artiest die nog niet zo lang meedraait, maar inmiddels wel ongekend populair is op de Italiaanse radiostations is Marco Mengoni. Hij won in 2009 de Italiaanse X-factor en werd kort daarna verkozen tot beste Europese act op de MTV Awards.  Hij heeft inmiddels al vijf albums uitgebracht en zeker de laatste twee zijn zeer goed!

Nummers om te beluisteren:

'L'essenziale', 'Guerriero', 'Ti Ho Voluto Bene Veramente', 'Muhammed Ali'

Eros Ramazzotti

Waarschijnlijk kende je Eros Ramazzotti al wel van naam. Hij is namelijk ook buiten Italië zeer bekend. Ook hij werd in Italië bekend door het muziekfestival 'San Remo' met het nummer 'Terra promessa' (1984), maar had daarvoor het nummer 'Musica è' al uitgebracht dat later alsnog een hit werd. Internationaal brak hij door met het nummers als Se bastasse una canzone en Cose delle Vita, welke je ongetwijfeld wel eens hebt gehoord. 

Nummers om te beluisteren:

'Musica è', 'Se Bastasse una Canzone', 'Cose delle Vita', 'Parla con me', 'Per Le Strade Una Canzone'

Italiaanse muziek

Giorgia

Dan maar eens naar de vrouwelijke artiesten. Een van de meest bekende artiesten buiten de Italiaanse grenzen is Giorgia Todrani. Ook zij is net als Zucchero en Jovanotti bekend onder haar artiestennaam: Giorgia. Het is een van de meest succesvolle Italiaanse zangeressen. Ze kreeg voor het eerst bekendheid toen ze meedeed aan de Italiaanse muziekfestival 'San Remo' met het nummer 'E poi'. Ook wij in Nederland kennen haar nummers. Zo is het origineel van 'Kom maar bij mij' van Marco Borsato een cover van haar nummer 'Come Saprei' en is het met Andrea Bocelli: Vivo per Lei ook hier een grote hit geweest. 

Nummers om te beluisteren:

'E poi', 'Come Saprei', 'Vivo per Lei' en 'Pregherò'

Arisa

Een nog niet zo gevestigde artiest - maar tegenwoordig wel heel populair- is Arisa, wat de artiestennaam is voor Rosalba Pippa. Zij brak in 2009 door  mee te doen aan het San Remo Festival en won daar de 'kennersprijs'. In 2014 won ze het festival uiteindelijk met het nummer Controvento. Arisa is in Italië inmiddels ook bekend als jurylid van X-factor.

Nummers om te beluisteren:

'Il Notte', 'Controvento' en 'L'amore è un altra cosa'

Elisa

Ik zou willen afsluiten met de Elisa Toffoli, bekend als Elisa. Zij is sinds 1997 actief als zangeres en heeft sindsdien negen studioalbums en 51 singles uitgebracht en meer dan 3,5 miljoen exemplaren verkocht in Italië. Met recht een grote dame in de Italiaanse muziekindustrie dus!

Nummers om te beluisteren:

Ti Vorrei Sollevare’, ‘Le Tasche Piene di Sassi’, ‘Vivere Tutte Le Vite