Italiaanse Koffie

Koffie en Italië: het lijkt een huwelijk dat al eeuwen bestaat en compleet gegraveerd is in de Italiaanse geschiedenis. Maar wat is Italiaanse koffie? Hoe is de koffie in Italië gekomen? En waarom wordt Italië zo geassocieerd met het zwarte goedje? Allemaal interessante vragen, die ik in dit artikel hoop te beantwoorden. 

Geschiedenis

Laten we beginnen met de geschiedenis van koffie. Die begint ergens rond 700 in het Midden-Oosten, toen de Arabieren koffieplanten vanuit Ethiopië meenamen en een teelt begonnen. Zij probeerden de teelt geheim te houden, maar al snel werd het bekend in veel Islamitische landen.

 

Ook Venetiaanse kooplieden die voor handel in het Midden-Oosten waren hadden het zwarte goedje rond 1600 in Turkije opgemerkt. Ze beschreven het als een gloeiend hete zwarte vloeistof - afkomstig van de cavée - dat een man wakker kan houden. De Venetianen besloten enkele decennia later om met de Arabieren te handelen en waren daarmee de eerste Europeanen die de koffie naar Europa brachten. 

De drank was in het begin nog zeer duur en alleen toegankelijk voor de elite. Dat veranderde langzaam toen men ook in andere gebieden koffie ging verbouwen en de concurrentie de prijs naar beneden drukte. 

Koffie

De ochtend beginnen met een lekkere koffie. 

Koffiebonen

Vandaag de dag vind je de meeste koffieplantages in Brazilië, Colombia en Vietnam, maar ook Mexico, Ethiopië en Kenia zijn grote producenten van koffie. Koffie komt van een koffieboon en deze komt weer van een koffieplant. Er zijn veel verschillende soorten koffieplanten en iedere koffieplant vraagt zijn eigen klimaat en verzorging. De twee - by far - meest gebruikte koffieplanten zijn de arabica en de robusta.

De arabica-koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië en levert de beste koffie. Waarschijnlijk bestaat de meeste koffie die je drinkt uit Arabica-bonen. De plant groeit op een hoogte van 2000m en bevat relatief weinig cafeïne. Hierdoor wordt de smaak van de boon vaak als beter gezien.

De robusta - ook afkomstig van het Afrikaans continent - kom je ook veel tegen. Dat komt omdat de plant bestand is tegen veel ziektes (dankt de boon ook zijn naam aan) en een grote oogst geeft. Doordat er relatief meer cafeïne in de Robusta-boon is, is de smaak van de robusta anders. Deze wordt vaak pittiger gezien.

Koffie in de wereld

Koffie is een van de meest verhandelde prodcuten in de wereld. Het wordt bijna in alle delen van onze aardbol gedronken. Maar in ieder deel heeft men wel eigen tradities wat betreft de koffie. Zo drinken wij koffie uit een grote mok en vaak met melk, Italianen drinken graag een sterke espresso en in Amerika zijn ze weer dol op koffie met een smaakje.

Koffiesteden in Italië

Het maakt niet zo gek veel uit - in Italië krijg je altijd goede koffie. Toch zijn er wel een aantal plaatsen, waar je de koffiecultuur kunt proeven! Triëst, Venetië en Turijn zijn daar goede voorbeelden van. Triëst wordt vaak de koffiehoofdstad van het land genoemd. Dat komt vooral omdat hier de meeste koffie van Italië wordt verhandeld; zo'n 25%. In Turijn, Venetië - maar ook in Milaan bijvoorbeeld - vind je veel elegante koffiehuizen die soms nog stammen uit de 18e eeuw!

Lavazza en andere Italiaanse koffiebedrijven

Italië kent een aantal grote koffiebedrijven die ook handelen buiten de Italiaanse grenzen. Denk bijvoorbeeld aan Lavazza, Illy of Bialetti. De eerste twee bedrijven houden zich voornamelijk bezig met de koffie zelf. Luigi Lavazza - oprichter van - was de eerste man die een koffiemelange (verschillende koffiebonen gecombineerd ) maakte. Dat heeft geleid tot zoveel succes dat Lavazza vandaag de dag de marktleider is op de Italiaanse markt! Van een Bialetti Moka Express heb je misschien ook ooit wel eens gehoord. Bialetti bracht in 1934 het eerste model op de markt. Hiermee kun je heel gemakkelijk een sterk bakje koffie zetten. Je vindt het tegenwoordig in bijna ieder Italiaans huishouden!

5M's voor een Espresso

De espresso is misschien wel de belangrijkste drank van Italië. Om de perfecte espresso te maken is er in de loop der tijd een regel ontstaan: 5M's. Dit zijn 5 begrippen, waar rekening moet worden gehouden, wanneer je de espresso maakt.

 

 1. Miscela (Melange) – Met een goede koffiemelange kun je alsnog wel slechte koffie maken, maar met een slechte koffiemelange kun je absoluut geen goede koffie zetten. Kies daarom de koffiebonen zorgvuldig uit en zorg dat de kwaliteit van de bonen goed is.  
   

 2. Macinadosatore (Molen) – Ook de koffiemolen moet goed zijn. Voor een goede espresso mogen de bonen pas gemalen worden op het moment dat de koffie ook daadwerkelijk gezet gaat worden.
   

 3. Macchina (Machine) – Uiteraard mag de machine niet ontbreken op deze lijst. De temperatuur van het water, de doorloopsnelheid en de druk bepalen de kwaliteit van de espresso. Een goede machine is consequent - maar schommelingen in de omgevingstemperatuur of de luchtvochtigheid kunnnen al invloed hebben op de smaak van de espresso. Houd dit dus goed in de gate. 
   

 4. Mano (Meesterhand) – En zonder iemand die precies weet welke bonen, temperatuur en druk nodig zijn, zul je nooit een goede espresso zetten. Daarom is de meesterhand van een barista nog altijd van cruciaal belang.
   

 5.  Manutenzione (Onderhoud) – In het Nederlands geen M helaas, maar wel een belangrijke: onderhoud je kennis en de apparaten goed. Maak de machine regelmatig goed schoon.

koffiebonen

Goede koffiebonen zijn essentieël voor een goede espresso. 

Koffiebarretjes vind je in ieder dorp in Italië.

Koffie bestellen in het Italiaans

In Italië moet je doen zoals de Italianen en dus is het wel handig om te weten hoe je je koffie moet bestellen in het Italiaans! In dit artikel leg ik het je uit! In Italië is het niet ongebruikelijk dat je naast een espresso ook een glaasje water krijgt. Dit glaasje water is bedoeld om je smaak wat te neutraliseren of om je dorst te lessen. Want koffie werkt wel dehydraterend, al zul je dat bij een enkel glaasje niet zo snel merken.

FALO

 • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png