Italiaanse werkwoorden

Werkwoorden zijn misschien wel de belangrijkste woordsoorten in een taal en het is dan ook van groot belang om juist deze goed te kennen. Op deze pagina vind je uitleg over de werkwoorden en verwijzingen naar verschillende oefeningen.

Vervoegen

Net als in het Nederlands moeten ook in Italië de werkwoorden worden vervoegd. Sterker nog, dit is ontzettend belangrijk in het Italiaans! Want in deze taal is het gebruik van het persoonlijk voornaamwoord (ik,jij etc.) niet vanzelfsprekend. Dit kun je namelijk afleiden uit de persoonsvorm! 

Bijvoorbeeld: In het Nederlands moet je zeggen ik eet, want wanneer je alleen 'eet' zou zeggen, weet je niet of het ik, jij, of hij/zij/het is. In het Italiaans weet je met mangio (ik eet) genoeg, want mangi (jij eet) en mangia (hij/zij/het eet) verschillen.  

Regelmatige werkwoorden

De Italiaanse taal kent - gelukkig - veel regelmatige werkwoorden. Deze werkwoorden worden dan vervoegd volgens een bepaald schema. Er zijn drie soorten uitgangen, waar een Italiaans (regelmatig) werkwoord toe kan behoren:

- ire (bv. dormire, slapen)

- ere (bv. prendere, nemen)

- are (bv. cercare, zoeken)

Onregelmatige werkwoorden

Helaas zijn er ook een hoop onregelmatige werkwoorden. Dat zijn werkwoorden die niet passen in het 'normale' rijtje en simpelweg uit het hoofd geleerd moeten worden. Hieronder vind je een lijst met veel voorkomende onregelmatige werkwoorden. 

Lijst met onregelmatige werkwoorden

Bere drinken

Fare maken/doen

Dire  zeggen

Essere  zijn

Avere   hebben

Potere  kunnen

Volere  willen

Dovere moeten

Andare       gaan

Dare           geven

Rimanere  blijven

Sapere      weten

Scegliere  kiezen

Venire       komen

Uscire       uitgaan

Online

In de gratis online cursus Italiaans van Falo vind je veel uitleg over verschillende werkwoordstijden en werkwoordsvormen. 

Oefenen

Bij ieder grammatica-onderwerp vind je verschillende oefeningen om zo het begrip over het onderwerp te verbeteren. Een overzicht van alle oefeningen vind je op de grammatica-pagina.

Klik op de werkwoordstijd - of vorm - om naar de desbetreffende les te gaan. Daar vind je alle informatie over het onderwerp en diverse oefeningen. 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png