Benevento

Campanië

INTRODUCTIE

Op zo'n zestig kilometer van het grote Napels vind je in het binnenland van Campanië het kleine stadje Benevento (circa 60.000 inwoners). De stad is behoorlijk onbekend, maar in de duizenden jaren oude plaats kun je de geschiedenis goed herbeleven. Op deze pagina vind je wat meer informatie over de geschiedenis en de belangrijkste bezienswaardigheden van  Benevento.

INFORMATIE OVER BENEVENTO

Benevento heeft twee belangrijke periodes gekend: De Romeinse tijd en de tijd van de Lombarden. Wanneer je naar Benevento komt, zul je met name gebouwen uit deze tijd treffen.

De stad werd in zijn beginjaren niet Benevento, maar  Maleventum genoemd. Je zou dit in het Latijn kunnen vertalen als 'slechte gebeurtenis', vanwege de verhalen dat Argos (Griekse held) de stad gesticht zou hebben. Toen de Romeinen in 275 v.Chr. op deze plek de Griekse heerser Pyrrhus van Epirus versloegen, veranderden de Romeinen de plek in Beneventum, wat wij vandaag de dag bijna hetzelfde kennen. Beneventum lag op de belangrijke route Via Appia, waardoor er veel handel plaats kon vinden in de stad en dit legde de omgeving geen windeieren.

 

Vandaag de dag zijn zijn er nog twee belangrijke bezienswaardigheden te vinden in Benevento die te dateren zijn uit de tijd van de Romeinen: Arco di Traiano en het Teatro Romano.

 

Boog van Trajanus in Benevento


De bekendste attractie van de stad is de Boog van Trajanus (Arco di Traiano). De boog stond vroeger gebogen over het oude Via Appia, een van de belangrijkste handelswegen van het rijk, en is opgericht ter ere van Trajanus in 114. Je vindt er inscripties van de daden van de Romeinse keizer. De andere Romeinse attractie is het Romeins theater. Net als de Boog van Trajanus is ook het Romeins theater in goede staat. Het heeft een diameter van bijna 90m en bood plaats aan bijna 10.000 man. Tegenwoordig gaan er wel wat minder man in, maar wordt nog steeds gebruikt voor theater- en operavoorstellingen.


Lombarden


Vrij snel na de val van het Romeinse rijk vielen de Lombarden de streek binnen (571) en stichten hier een hertogdom: Het Hertogdom Benevento. Het gebied was behoorlijk groot; zo vielen de steden Bari, Salerno tot Ortona in Abruzzo onder hun gezag. In de tijd dat zij hier de baas waren (tot ca. 774) hebben de Lombarden hier enkele mooie monumenten weg gezet. De belangrijkste is toch wel de schitterende kerk Santa Sofia. Door verschillende aardbevingen vind je niet meer de originele bouwwerken terug, maar het is niettemin een mooie kerk. 

 

Santa Sofia Benevento

© Pom' | Flickr

 

De Santa Sofia is terug te vinden in veel boekjes en lijstjes vanwege haar bijzondere bouwstijl. Het wordt vaak de Lombardische stijl genoemd. De plattegrond heeft in het midden van de kerk de vorm van een hexagon (zeshoek) met in iedere hoek een Romeinse zuil. Deze zuilen werden in de tijd van de Romeinen gebruikt voor een tempel. De versieringen binnen de kerk stammen uit latere tijden en zijn bijna allemaal afkomstig van Byzantijnse kunstenaars


Il Duomo

 

De andere belangrijke kerk van Benevento is de kathedraal van de stad. Deze vind je op het Piazza Corsini langs de hoofdstraat van de stad: Corso Garibaldi. De Duomo van de stad heeft een mooie Gotische façade, maar een Romaanse bouwstijl. Al sinds de 9e eeuw is de belangrijkste kerk van de Benevento hier te vinden. Net als de Santa Sofia is ook de Duomo door enkele aardbevingen een paar keer zwaar beschadigd, maar telkens hersteld. De kerktoren (Campanile) die je naast de kerk vindt, is pas veel later gebouwd (13e eeuw).

 

Het kasteel van Benevento

 

Iets verderop bij het gemeentepark vind je het kasteel van de stad: Rocca dei Rettori. Het is gebouwd op het hoogste punt van het oude centrum, maar inmiddels omgeven door vele andere gebouwen. Het kasteel ziet er niet zozeer uit als een kasteel, mede door de vele renovaties die het is ondergaan. Toch kun je - als je naar binnen gaat- wel veel sporen terug vinden en enkele interessante tentoonstellingen over het verleden bekijken.  

Natuur

Introductie

NATUUR

Download Falo Mobile
 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png