Pompei

Campanië

INTRODUCTIE

Het is een vroege ochtend in het jaar 79, wanneer het levendige Pompeii (Pompeï) wordt opgeschikt door een explosie en een opeenvolgende stortvloed van gloeiende stenen en puin. Het betekent het einde van de Romeinse stad. Pas 1700 jaar later ontdekte men de resten van deze stad, waardoor we vandaag de dag een interessant kijkje kunnen krijgen van het leven van de Romeinen. Mocht je een bezoek gaan brengen, vertel ik je op deze pagina graag wat je zoal moet weten en zien! 

INFORMATIE OVER POMPEI

In de jaren voor de uitbarsting was Pompeii een toeristisch stadje aan de kust van de golf van Napels. Veel rijke Romeinen hadden hier een villa en bezochten bijvoorbeeld de kust van Amalfi. Er was van alles geregeld voor hen: ruime villa's, badhuizen en verschillende theaters. 

 

Pompeii

 

In totaal woonden er ongeveer 10.000 mensen. Een deel van de bevolking leefde van de landbouw. Dat kon daar tenslotte zeer goed. Van de zeer vruchtbare grond van de vulkaan maakten de Romeinse boeren graag gebruik. Een vulkaan neemt (uiteindelijk), maar gaf ook zeker! De sporen van de landbouw zijn nog steeds te zien, neem bijvoorbeeld de groeven in de wegen van het oude stadje. Deze groeven zijn vermoedelijk ontstaan doordat de karren zwaar waren beladen met de vruchten van de akkers op de vulkaan. Zo zwaar dat ze de grond sneden. 

 

Explosie van de Vesuvius 

 

Een vredig stadje was dat Pompeii dus. Het was niet zozeer belangrijk voor het Romeinse rijk, maar bood de rijken hun welverdiende rust. Die vrede werd verstoort op een vroege ochtend in 79; vanaf dat moment zou Pompeii geschiedenis schrijven met een van de grootste rampen uit de Oudheid. Een enorme explosie zorgde ervoor dat de top van de vulkaan Vesuvius ontplofte en dat in iets meer dan een dag de steden Pompeii en Herculaneum volledig onder een laag van as, lava en modder waren verdwenen.

 

Er kwamen in totaal 2000 mensen om het leven. Wat veel mensen niet weten is dat een zeer groot aantal niet om is gekomen door de hete lava van de vulkaan, maar door de giftige gassen die vrij waren gekomen. Vermoedelijk waren de slachtoffers, die deze gassen hadden ingeademd, binnen enkele seconden overleden. 

Ontdekkingen van Pompeii 

 

Na de explosie is het een lange tijd bijzonder stil geweest rondom Pompeii. Je zou kunnen denken dat de overgebleven inwoners van Pompei hun stad graag weer wilden herbouwen, maar deze natuurramp stond helaas niet op zich zelf. Een aantal jaar voor de uitbarsting van de Vesuvius werd het stadje ook al getroffen door een verwoestende aardbeving. De overlevenden hadden vermoedelijk geen wil meer om de huizen nog eens aan de rand van de vulkaan te bouwen.   

 

De vele jaren daarna werd de grond 'boven' Pompeii voornamelijk gebruikt als landbouwgrond. Vermoedelijk wist men de geschiedenis wel, maar deden ze er niks mee. 

 

Dat veranderde in 1775; toen besloot de koning van Napels om het gehele dorpje op te graven en publiek toe te laten. Het werd een uitje voor de rijke bevolking. Aan het eind van de achtiende eeuw was er veel interesse in het leven van de oudheid. De verhalen van Pompei zijn altijd blijven leven en veel rijken van het koninkrijk Napels vonden het buitengewoon interessant om dit stukje geschiedenis eens zo te ontdekken.   

 

Wat kun je zoal zien?
 

Niet alleen de rijken uit de 18e eeuw vonden de opgravingen interessant, vandaag de dag bezoeken ook duizenden mensen per dag de ruines in Pompeii. Inmiddels is zo'n 60% van de stad opgegraven en kun je het terrein - na het kopen van een kaartje - zelf ontdekken. De belangrijkste bezienswaardigheden zal ik kort bespreken: 

 

Museum ‘Antiquarium’

 

In het Antiquarium liggen een hele hoop artefacten, die zijn gevonden tijdens de opgravingen en te kwetsbaar zijn om in de buitenlucht te bewaren. Het is geopend in 1873, maar eind 20e eeuw grondig verbouwd. Je vindt allerlei spullen uit het dagelijks leven: vazen, meubels en kleine huishoudelijke en commerciële artikelen. Daarnaast in de verschillende gipsen ‘lichamen’ die zijn gemaak met de mallen die zijn ontstaan doordat het as is gaan stollen rondom het lichaam van sommige bewoners. Het tonen letterlijk de laatste bewegingen van deze mensen! 

 

Theaters

 

Op het terrein vind je tal van theaters. Zoals in de introductie al vermeld, was er veel vermaak te vinden in Pompeii. Neem bijvoorbeeld het Teatro Grande (groot theater), dit theater bood plaats aan 5.000 toeschouwers en wordt in de zomer nog altijd gebruikt voor voorstellingen. Vlak daarnaast vind je het Teatro Piccolo (klein theater). Deze is nog wat beter intact en dateert uit 75 voor christus. Dit ‘theatertje’ is dus opgeleverd vlak voor de uitbarsting. 

 

Forum

 

Centraal in Pompeii vind je Het Forum. Een dergelijk forum vond je in bijna iedere Romeinse stad en vormde , het belangrijkste plein van een stad. Dat is onder andere te zien aan de vele heiligdommen die te vinden zijn rondom dit plein. Zo vind je aan het plein zelf de Tempel van Jupiter en iets verderop de tempel van Vespasianus.

 


Overblijfselen van Pompeï

 

​Hoe spel je Pompeï?

 

Dubbele i, met puntjes of juist zonder? Je spreekt Pompeï [Pompe-i] overal hetzelfde uit, maar de spelling is wel degelijk anders. De Romeinen schreven Pompeii, de Italianen hebben Pompei staan en wij schrijven de stad als Pompeï. Dat heeft vooral te maken met de uitspraak, waarvoor andere regels gelden in het Nederlands dan in het Italiaans.

Natuur

Introductie

NATUUR

Download Falo Mobile
 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png