Aquileia

Friuli-Venezia Giulia

INTRODUCTIE

In de provincie Udine, Fruili-Venezia Giulia, vind je een van de best bewaarde Romeinse steden: Aquileia. Hier bevinden zich niet alleen overgebleven Romeinse gebouwen, maar ook een van de grootste mozaïeken vloeren ter wereld!

INFORMATIE OVER AQUILEIA

Vandaag de dag is Aquileia - zeker buiten Italië - een onbekende plek, maar in de tijd van de Romeinen was het een van de rijkste steden van Italië! De stad werd opgericht in 181 v Chr. als grensplaats van het Romeinse rijk.  Toen het rijk groeide, bleef de Aquileia belangrijk doordat het lag op veel verschillende handelsroutes naar alle uithoeken van het rijk. Er werd dan ook veel handel gedreven op het Forum van Aquileia, waarvan je de resten nog kunt zien. 

 

De stad vierde hoogtij in de vierde eeuw na Christus, nadat de Romeinen onder andere een marinebasis hadden aangelegd. Er kwam een muntenhuis, een bisschop, een paleis en de muren van de stad werden extra verstevigd. 

In de vijfde eeuw ging het - net als in andere delen van het rijk-  uiteindelijk mis.  De aanvoerder van de Hunnen, Attila, veroverde én plunderde de stad met zijn troepen. Door de plunderingen en verschillende veroveringen verloor de stad zijn bisdom en raakte het langzaam in de vergetelheid.

 

Acquileia vandaag de dag

 

Waar Aquileia in de tijd van de Romeinen ooit bij de negen grootste steden ter wereld hoorde, wordt het nu toch voornamelijk voorbij gereden door auto's richting Triëst. Zonde, want de Romeinse overblijfselen en de kathedraal van de stad zijn zeker de moeite waard! Ook vind je in het dorp het Museo Archeologico Nazionale, welke wordt beschouwd als een van de beste Archeologische musea van Noord-Italië. Hier vind je drie etages vol met kunstvoorwerpen uit die tijd (helaas wel bijna alles in het Italiaans).

 

Aquileia vandaag de dag

 

In de kathedraal van de stad uit 1031 vind je op de vloer een prachtige - en grote - vloer van mozaïek. Deze stamt uit de vierde eeuw na Christus en vertoont tal van Bijbelse verhalen. De vloer werd ontdekt rond 1910 bij renovatiewerken en bleek met de 760(!)m2 de grootste vloer van mozaïek uit die tijd. 

Natuur

Introductie

NATUUR

Download Falo Mobile
 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png