Trieste en haar omgeving | Alles over Italië!

Trieste

Friuli-Venezia Giulia

INTRODUCTIE

In het zuidoostelijke puntje van de regio Friuli-Venezia Giulia ligt de stad Triëst. Veel mensen crossen hier iedere zomer voorbij op weg naar het zuiden. Maar waarom? The Lonely planet bestempelde de stad in 2012 nog als meest ondergewaardeerde stad. Tijd om het te ontdekken dus!

INFORMATIE OVER TRIESTE

Op een unieke locatie tussen de Romaanse, Germaanse en Slavische streken in vind je de stad Trieste. Het is een prachtige stad aan de Middellandse zee en hoofdstad van de regio Friuli-Venezia Giulia.

De stad heeft een mix van alles: aan de ene kant van de stad kun je vanaf de groene heuvels bij zee de besneeuwde toppen van de Dolomieten zien liggen, die zich aan de andere kant van de stad bevinden. De architectuur voelt erg Germaans aan, maar de keuken heeft weer meer weg van het Italiaans.

 

KOFFIE & TRIËST


Wat heel veel mensen niet weten is dat Triëst de belangrijkste stad van Italië wat betreft de koffie is! Hier wordt zo'n 25% van alle koffiehandel in Italië verhandeld en werken er zo' n 900 medewerkers aan dit zwartje goedje.

Dat de koffie hier zo belangrijk is, heeft onder andere te maken met Hermann Hausbrandt en Francesco Illy. Hausbrandt was de eerste man die het mogelijk maakte om koffie langere tijd te bewaren en te kunnen vervoeren en Illy is de oprichter van het wereldbekende merk!

 

BARCOLANA

 

Deze windsnelheden zijn uiteraard ideaal voor watersportliefhebbers. Het is ook niet gek dat juist hier iedere 2e zondag van oktober de grootste zeilwedstrijd ter wereld plaatsvindt: Barcolana. Jaarlijks komen zo'n 250.000 mensen naar de stad om te genieten van verschillende demonstraties, shows, concerten en van de race natuurlijk. Ieder jaar doen er zo'n 2000 zeilboten mee en het bijzondere is: iedereen mag meedoen! Het maakt niet uit of je een professional bent of amateur, je kunt je gewoon inschrijven.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN


De meeste bezienswaardigheden van Triëst vind je op loopafstand en dichtbij de stad. Alleen voor het mooie kasteel Miramare moet je een klein stukje reizen. Laten we eens kijken wat je gezien moet hebben in de stad:​

 

KATHEDRAAL VAN TRIËST


Laten we beginnen met het belangrijkste religieuse gebouw van de stad: de basiliek, die is vernoemd naar de heilige San Giusto. Deze heilige (in het Nederlands Justus van Triëst) is de beschermheilige van de stad. De kathedraal uit de 14de eeuw heeft een aantal prachtige Romaanse en Byzantijnse fresco’s en mozaiekwerken. Je kunt de kerk bereiken door de Trappen der Giganten (Scala dei Giganti) te beklimmen.

 

Naast de kathedraal vind je ook een kasteel dat is vernoemd naar de heilige: castello San Giusto. Het stamt uit de 15e eeuw en is ook zeker een bezoekje waard. Zeker het panoramisch uitzicht dat je hebt vanaf zijn muren over de stad en het land eromheen is adembenemend!​

 

PIAZZA DELL'UNITÀ D'ITALIA


Het belangrijkste plein van Triëst is Piazza dell'Unità d'Italia (plein van de eenheid van Italië). Dit is het grootste plein aan een zee in Europa! Overigens heet dit plein pas sinds 1918 zo, omdat de stad toen pas werd toegevoegd aan het koninkrijk van Italië. In de middeleeuwen was het plein veel kleiner, omdat het werd opgesplitst door een muur. Vissers en andere bezoekers van de stad via de haven moesten dan door een poort komen om de stad te betreden. Pas in de 18de eeuw is de muur weggehaald en is het een groot plein geworden. Aan het plein vind je - naast de zee - het bekende Palazzo Stratti en Palazzo Modello, waar het gemeentehuis in is gevestigd.

CANAL GRANDE


Een ander bekend plein is Piazza Sant'Antonio Nuovo. Hier vind je de Orthodoxe kerk ‘Chiesa di San Spiridione’ en een kleine parocchiekerk, maar het plein staat vooral bekend om het Canal Grande. Wanneer je Canal Grande zegt, denk je al snel aan Venetië, maar ook Triëst is trots op haar kleine Grote Kanaal.

 

Het kanaal is tussen 1754 en 1766 aangelegd om meer zout te kunnen winnen. Het is nu het enige restant van de vele kanaaltjes die met diezelfde functie in deze wijk te vinden waren. Langs het water vind je een aantal kleine cafeetjes, maar vergeet ook zeker niet om op Ponte Rosso een foto te nemen! Dit is de enige overgebleven brug uit het originele ontwerp (waren er ooit drie) en een mooie plek om uit te kijken op het Piazza Sant’Antonio Nuovo of een blik te werpen op de zee.

 

ROMEINS THEATER


De Romeinen zijn - zoals bij wel meer Italiaanse steden - de grondleggers van Triëst. Zij vestigde in de eerste eeuw na Christus Tergeste op de plek waar zich nu de stad bevindt. Uit die tijd vind je aan de rand van de stad nog de resten van een Teatro Romano en de nog zeer intact Riccardo-boog.

MOLO AUDACE


Dichtbij Piazza dell’Unità vind je de bekendste pier van Trieste: Molo Audace. Deze 246 meter lange pier steekt al zeer lange tijd uit in de zee. Hij zou namelijk rond 1750 gebouwd zijn, op de wrakken van het geschonken schip ‘San Carlo’. Het is een heerlijke plek om even uit te waaien (wind kan behoorlijk hard zijn) en jezelf even te wanen tussen de lokale inwoners die hier graag vertoeven.

 

Wil je liever even liggen op een strandje? Ga dan naar Bagno Alla Lanterna (bad bij de vuurtoren) ten zuiden van de pier. Het strandje van Triëst is echter niet echt heel erg groot en de kans dat je hutje mutje komt te liggen is in de zomer zeer groot.

 

KASTEEL MIRAMARE


Een van de bekendste bezienswaardigheden van Triëst ligt wat buiten het centrum en bevindt zich op een grote rots: castello Miramare. Ooit was dit het kasteel van aarsthertog Maximiliaan van Habsburg, wiens familie bijna 400 jaar de baas was in dit gebied. Maximiliaan had voor de kust van Triëst schipbreuk geleden, waarna hij door lokalen werd gered. Vanaf dat moment was hij zo onder de indruk van de schoonheid van de kust dat hij Triëst koos om zijn zomerverblijf te bouwen.Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als museum en kun je er diverse tentoonstellingen bewonderen. Ook moet je eigenlijk even op het terras staan om te genieten van het uitzicht op de Golf van Triëst. Bij de bekende Barcolana (zie achtergrond) is een plekje bij het Miramare zeer geliefd!

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken. 

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Download Falo Mobile

OVER DE COVERFOTO:

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png