Udine

Friuli-Venezia Giulia

INTRODUCTIE

Centraal in Friuli-Venezia Giulia ligt de provinciestad Udine. Het is een gezellige universiteitsstad met veel mooie gebouwen. Toch laten veel mensen de stad links liggen, omdat het simpelweg niet al te bekend is. In dit artikel probeer ik daar wat verandering in te brengen en leg ik uit waarom Udine een goede plek voor een rustige citytrip is en een ideale uitvalbasis voor de (lekkere) omgeving vormt.

INFORMATIE OVER UDINE

De stad Udine heeft de afgelopen duizenden jaren verschillende leiders gehad. En dat heeft geresulteerd in een mooie cultureel mengelmoesje. Zo behoorde het het afgelopen millennium zo'n 100 jaar bij de Oostenrijkse familie Habsburg en bijna 400 jaar bij het machtige Venetië! Dit is allemaal nog goed terug te zien in de verschillende soorten architectuur in het huidige centrum van de stad. Wie de stad vandaag de dag bezoekt, zal opmerken dat het vooral een overzichtelijke, schone en compacte stad is. Bij een bezoek van een dag(deel) kun je dan ook alle belangrijke bezienswaardigheden wel gezien hebben. 

 

Plein in Udine


Het Piazza della Libertà is een indrukwekkend plein in het centrum.
 

​Het belangrijkste plein van de stad is het Piazza della Libertà. Mede doordat het het oudste plein van de stad is, komen hier alle grote straten op uit. Een van die straten is de drukke winkelstraat Via Rialto, vernoemd naar de populaire wijk in Venetië. Dit is niet de enige verwijzing naar de vroegere heerser van de stad. Wanneer je op het Piazza della Libertà om je heen kijkt, zie je tal van Venetiaanse invloeden. Neem bijvoorbeeld de Leeuw van San Marco op het plein of de twee loges, die geheel in Venetiaanse stijl gebouwd zijn!

CASTELLO DI UDINE


Vanaf het plein kun je ook gemakkelijk de weg naar boven richting Castello di Udine pakken. Het huidige kasteel stamt uit 1517, nadat in 1511 een verwoestende aardbeving het vorige kasteel had verwoest. Het huidige kasteel is zeer stevig en compact. Het overleefde de aardbeving van 1976. Deze aardbeving was zo verwoestend dat deze aan duizenden mensen het leven heeft gekost.

 

Weg naar Castello di Udine


De weg richting het kasteel van Udine
 

Goed, je moet even klimmen, maar wanneer je boven bent, heb je een geweldig uitzicht op de stad en het achterland. Dat achterland bestaat onder andere uit de Juliaanse Alpen.

 

DE KATHEDRAAL VAN UDINE

 

Niet ver van het kasteel en het Piazza della Libertà vind je het belangrijkste religieuse gebouw van Udine: De kathedraal. Het is een imposant bouwwerk waarvan de bouw begon in 1236. De kerk werd ingewijd in 1335 als de Santa Maria Maggiore. Aan het begin van de 18e eeuw is zowel de buiten- als binnenkant grondig gerenoveerd en een vooral het interieur kent sindsdien veel barokke elementen. Op de begane grond van de klokkentoren (gebouwd vanaf 1441 over de oude doopkapel) is een kapel die volledig is versierd met fresco's door Vitale da Bologna (1349).

 

​ONTWERPEN VAN PALLADIO


In de regio tussen Venetië en Udine vind je veel prachtige gebouwen die zijn ontworpen door een geweldige architect: Andrea Palladio. Hij is vooral bekend vanwege zijn villa's, maar heeft nog veel meer bekende werken gebouwd. Zijn bekendste werken zijn te vinden in Vicenza, maar ook in Udine kun je gebouwen van hem bewonderen.

 

Zo vind je in het centrum van de stad het Palazzo Antonini uit 1556. Deze is gebouwd in opdracht van de belangrijke Udinese familie Antonini. Het gebouw is onder veel architecten geliefd om de façade. Hierin zijn halve zuilen verwerkt -  ze steken uit. Hij heeft de invloeden van de oudheid op een eigenwijze manier toegepast. Tegelijkertijd ontwierp Palladio ook de Arco Bollani, die je kunt bewonderen op het Piazza Libertà. 

HOE BEREIK JE UDINE?

 

De stad is goed te bereiken, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Udine is gelegen aan de autosnelweg A23, die vanaf de A4 (Venetië-Triëst) richting de Oostenrijkse grens gaat. In het centrum vind je genoeg parkeermogelijkheden tegen een schappelijke prijs: bijvoorbeeld aan het Piazza I Maggio. 

 

Udine kent ook een treinstation. Het is verbonden met grote steden als Trieste, Venetië, Padova en Rome en er vertrekken ook internationale treinen richting Oostenrijk. 

De Dolomieten in het kort

De Dolomieten zijn een van de mooiste gebergten in het noorden van Italië. De steile spitsen van de ...

GEBERGTE

Karnische Alpen

Wie trekt naar het noordoosten van Italië, komt terecht in de regio Friuli-Venezia Giulia. Daar vind...

GEBERGTE

Download Falo Mobile
 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png