Wie een weekendje naar Rome gaat, bezoekt uiteraard de bekende - en zeker prachtige - monumenten, spots en musea die de Italiaanse hoofdstad rijk is. Ben je er echter wat langer dan kun je er ook voor kiezen om de omgeving eens te ontdekken. Trek bijvoorbeeld eens een middagje uit voor de Villa's van Tivoli.
In en rond Tivoli vind je drie verschilende villa's. In het centrum van Tivoli vind je Villa d’Este. Deze villa uit de 16de eeuw is vooral bekend van haar vele terrassen en prachtige fonteinen en doordat het zo centraal ligt, mag je deze eigenlijk niet overslaan bij je bezoek aan Tivoli. Villa d'Este is vernoemd naar de kardinaal Ippolito d’Este, die de opdracht voor de aanleg van deze tuin in de 16e eeuw heeft gegeven. Hij kreeg dit stuk grond als troost voor het feit dat hij geen paus is geworden. Hij gaf de opdracht aan Pirro Ligorio en Giacomo della Porta om iets bijzonders weg te zetten. En dat is gelukt!
Je vindt er liefst 51 fonteinen, 64 watervalletjes en 220 bassins met elkaar verbonden door in totaal zo’n 875 meter aan kanaaltjes/ stroompjes. En dit alles is in die tijd ontworpen zonder gebruik te maken van motorische pompen! In de 16e eeuw kenden ze namelijk nog geen pompen. De fonteinen werden gerealiseerd door het uitoefenen van druk op het water door onder andere gebruik te maken van het verval (hoogteverschil) van de waterstroom. Mede doordat dit zeer complex is, werden fonteinen gezien als een statussymbool voor machthebbers.
Fontana dell´Ovato in Villa d'Este
Vanaf het bordes van het paleis daal je via trappen en verschillende terrassen naar beneden. Je moet dan ook wel goed te been zijn om deze tuin te kunnen bezoeken! Eenmaal beneden vind je vele bloembedden, bijzondere tuinen en een prachtig uitzicht over het achterland.
Fonteinen die je gezien moet hebben zijn: De grot van Diana, Fontana del Biccierone en de Viale delle Cento Fontane (weg van de honderd fonteinen).
Een stuk buiten het cenrum van Tivoli vind je de Villa van Hadrianus (Villa Adriana). Deze tuin is al bijna 1900(!) oud en nog steeds prachtig om doorheen te lopen.
De Romeinse keizer Hadrianus liet tussen 118 en 134 een nieuwe zomerverbljfplaats bouwen niet al te ver van Rome. Tivoli was de perfecte plek: een rustige ligging met een frisse wind in de zomer. Hadrianus nam zo'n 125 hectare grond voor zijn optrekje en liet verschillende architecten en kunstenaars werken aan de villa. Zo wilde hij verschillende levensgrote replica's van Griekse beelden, diverse thermen, een bibliotheek en eigen theater. Het laat maar weer eens zien hoe rijk en machtig de keizers destijds waren.
Na de tijd van de Romeinen raakte de villa een beetje verwaarloosd. De Barbaren plunderden de villa in de 6e eeuw en pas in de 16e eeuw werd de villa herontdekt. Er staan inmiddels veel ruïnes 'bloot', maar echt hersteld zijn ze nooit. Het terrein is reusachtig groot en om alles te zien moet je een ruime middag rekenen. Bezoek zeker de replica van de Canopus. Dit was een heiligdom voor de god Serapis in Alexandrië. Hadrianus liet een bassin van 119m lang aanleggen en liet beelden uit Egypte overkomen om het heiligdom zo precies mogelijk na te maken. Zeer indrukwekkend!
Ook liet Hadrianus een eiland bouwen: Teatro Marittimo. Het is een rond bassin met een eiland in het midden, waar Hadrianus zich vermoedelijk in alle rust bezighield met schilderen.
De derde 'villa' heeft niet zo'n rijke geschiedenis als de andere twee, kent geen bijzondere gebouwen, maar wel een reusachtige waterval.
Het park is vernoemd naar Paus Greogrius XVI. Hij liet in 1830 een tunnel bouwen, om nieuwe overstromingen van de rivier Aniene te voorkomen. Deze tunnel zorgde ervoor dat er een nieuwe waterval van zo'n 160m ontstond. Een gigantisch verschijnsel dus! Het park ligt dichtbij het treinstation en dus met de voet te bezoeken. Het is een flinke tocht naar beneden en ook beneden heb je niet een heel goed zicht op de waterval. Toch klinkt het gedruis van het water indrukwekkend en is de natuur hier prachtig!
De verbinding van Rome naar Tivoli is zeer goed. Er vertrekken treinen van zowel Termini als Tiburtina en de busmaatschappij Cotral vertrekt ook vanaf Tiburtina naar het dorpje. Prijzen zijn voor zowel de bus als de trein rond de €2,60. Maar let op: Op maandag zijn de villa's gesloten en is het dus niet de moeite waard om een bezoek te brengen.
Dit artikel is ook te vinden in het vierde gratis Falo Magazine van april 2017.
Ontdek meer steden en dorpen in de omgeving van Tivoli. De afstand is hemelsbreed gemeten. Of vind meer informatie over de regio Lazio .