Genova

Ligurië

INTRODUCTIE

Genua is voor veel Nederlanders een vrij onbekende stad. Zonde, want de stad is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen! De afgelopen jaren hebben ze flink geïnvesteerd en dat heeft tot een aantal mooie bezienswaardigheden geleid, naast al het moois dat de stad al te bieden had.

INFORMATIE OVER GENOVA

Genova la Superba (Genua de trotse) was een zeer lange tijd de heerser van een groot gebied en een van de machtigste zeemachten van Europa. Die status heeft het inmiddels niet meer, maar de stad is niettemin nog erg belangrijk voor de omgeving en vormt een goede uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken voor toeristen. Het is een bijzonder mooie stad met voor ieder wat wils: de zee met heerlijke stranden, vissersdorpjes in de omgeving en eeuwenoude monumenten in het centrum.

 

Het merendeel van de monumenten is te vinden rondom de oude haven van de stad. Een van de monumenten is het geboortehuis van Columbus (Casa di Colombo); althans zo luidt de legende. Feit is wel dat Christoffel Columbus, ontdekker van Amerika, in 1451 in Genua geboren is. In dit vermoedelijke geboortehuis schuilt vandaag de dag een museum over - jawel- de wereldberoemde ontdekkingsreiziger.

 

San Lorenzo

 

De belangrijkste kerk van de stad - de kathedraal - is de San Lorenzo. Deze is gebouwd in de 9e eeuw en meerdere malen verbouwd. Hierdoor zijn er verschillende stijlen, waaronder de Romaanse stijl aan de zijkanten, de gotische façade en de koepel uit de Renaissance van Galeazzo Alessi.  

Binnenin de kerk kun je een bezoek brengen aan het ondergrondse museo del tesoro (museum van de schat) met enkele prachtige kunststukken uit de periode van de 9de tot de 12de eeuw.

 

 

Via Garibaldi

 

Zowel de San Lorenzo als het geboortehuis van Columbus zijn gebouwd vóór de gloriedagen van Genua (16e/17e eeuw). In deze eeuwen was er ongelofelijk veel rijkdom in de stad. Dit is goed te zien aan de vele paleizen (palazzi) die zich hebben gevestigd aan de straten Via Garibaldi en Via Baldi. Veel paleizen zijn nog steeds open voor publiek, doordat er openbare instellingen zich er hebben gevestigd. Bekijk de renaissance paleizen dan ook zeker en let daarbij op de kenmerkende 'hangende tuinen'. In een van de paleizen (Palazzo Rosso) op de Via Garibaldi vind je een van de bekendste musea van de stad!

 

Acquarium

 

Laten we dan naar de belangrijkste plek van de stad gaan: de haven (il porto antico). Om deze plek ook vandaag de dag nog interessant te houden, hebben ze de haven een aantal jaar geleden flink verbouwd. Zo vind je er nu een van de grootste aquarium (acquario) van Europa. Dolfijnen, pinguïns en zeehonden zwemmen in dit bijzondere aquarium dat midden in de haven te vinden is.

 

Verder vind je in de haven ook Il Bigo, een ronddraaiende panoramische lift dat midden in de haven prijkt. Het is een  bijzonder aangezicht, maar daardoor zeker de moeite waard.

 

 

Vuurtoren

 

Aan de andere kant van de stad, deels in de nieuwe haven. vind je het symbool van de stad Genua: la lanterna. Het is de oudste vuurtoren ter wereld die nog steeds in werking is. Het origineel dat er sinds de 12de eeuw stond is halverwege de 16e eeuw verwoest, maar de daaropvolgende staat er tot op de dag van vandaag nog steeds en helpt schepen nog steeds Genua te vinden. Je kunt de toren beklimmen als je zin hebt om te klimmen, het uitzicht zal je zeker belonen!

 

Strand

 

Mocht je na zo’n dag sight-seeing toe zijn aan wat rust, dan kun je kun je jezelf zowel buiten als in Genua goed vermaken op het strand. Aan de Corsa Italia vind je verschillende stranden, waar je vaak wel voor moet betalen. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om te zwemmen in een zwembad, wanneer de zee je wat te koud is. Verder kun je in omliggende plaatsen als Nervi en Boccadesse de zee in, deze plaatsen zijn lopend of met het openbaar vervoer prima te bereiken!

 

Bocadesse

 

Boccadesse is sowieso de moeite waard. Wanneer je een nachtje blijft slapen in Genua, moet je tegen de avond een avond brengen aan dit charmante vissersdorp aan de rand van  de stad. Op het kleine strandje van het voormalig dorp liggen nog steeds de vissersboten, maar worden ‘s avonds omringt door Italianen die hier afspreken met hun vrienden. Bocadesse is gemakkelijk te bereiken vanaf het centrum van Genua door de Corsa Italia af te lopen, een route langs de prachtige stranden en uiteraard de zee.

 

 

Pesto Genovese

 

De groene pesto die wij vaak smeren op onze bruschetta of door onze pasta mengen, kent zijn oorsprong in Genua. Inmiddels is het zo bekend dat de provincie Genua heeft bepaald dat een pesto alleen Pesto Genovese mag worden genoemd, wanneer de olijfolie uit Ligurië komt en de basilicumblaadjes uit de Genuaanse wijk Pra. Wil je hem zelf uitproberen? Ik heb een recept online gezet.

 

Natuur

Introductie

NATUUR

Download Falo Mobile

OVER DE COVERFOTO:

 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png