Le Marche (De Marken) is onder de Nederlanders nog niet zo bekend, maar kent toch een aantal mooie schatten. Denk bijvoorbeeld aan haar hoofdstad Ancona; al eeuwenlang de belangrijkste havenstad van de regio. Het heeft de stad veel rijkdom opgeleverd, wat weer tot een aantal mooie bezienswaardigheden heeft geleid. Tijd om eens wat meer te ontdekken!
Laten we het eerst even hebben over de geschiedenis van Ancona. De stad is gesticht door de Oude Grieken rond 400 v. Chr.. Het moest een belangrijke handelsplaats worden voor de handel tussen het Italiaanse schiereiland en de Griekse stadstaten. En die functie is het eigenlijk nooit verloren. Zo was de stad ook een belangrijke haven voor de Romeinen en voor de Lombarden en Byzantijnen die allemaal een rol gespeeld hebben in de stad.
Na het jaar 1000 werd Ancona onafhankelijk en ontstond uiteindelijk de Maritieme Republiek van Ancona. De leiders van de republiek werden gekozen door de drie terzieri waarin de stad was verdeeld: S. Pietro, Porto, Capodimonte. Ondanks het feit dat de republiek veel moest strijden tegen het machtige Venetië, wat niet altijd in hun voordeel uitpakte, kun je deze tijd wel zien als de hoogtijdagen van de stad. In 1535 zou Ancona onder het gezag van het Vaticaan vallen.​
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Ancona de plek voor een slagveld (mede door haar belangrijke haven). Het Poolse leger viel in samenwerking met de Britten Nazi-Duitsland hier binnen om zo verder Italië in te kunnen. Deze Slag van Ancona (16 juni –18 juli 1944) liet aan meer dan 1200 het leven.
Dan naar het heden: Ancona heeft een relatief klein centrum, dat dicht tegen de haven aan is gelegen. Voor bijna alle bezienswaardigheden van de stad moet je dus in dat gedeelte zijn. Ik neem je graag mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad:
​​
De kathedraal van Ancona is gewijd aan Cyriacus van Jeruzalem, de beschermheilige van de stad. De kathedraal vierde in 1999 haar duizendste bestaan, maar recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er op deze plek al veel langer een gebedshuis gestaan heeft. Zo hadden de Romeinen op deze plek een tempel ter ere van Afrodite staan (vermoedelijk 3e v.Chr.) en heeft er in de zesde eeuw nog een andere kerk gestaan.
Het huidige Romaanse ontwerp met veel Byzantijnse accenten en een Grieks kruis als plattegrond staat er sinds 995. De Gotische façade is later aangebracht en is zeer waarschijnlijk ontworpen door Giorgio da Como. De entree is bijzonder en gemaakt van rood marmer uit de regio Veneto.
Zoals je al hebt kunnen lezen, is de haven altijd de belangrijkste economische motor van de stad geweest. Dit stuk mag je dan ook eigenlijk niet overslaan, al is het maar om het Lazzaretto niet te missen. Dit monument (ook wel Mole Vanvitelliana) vind je op een kunstmatig eilandje in de haven. Het is in 1732 gebouwd en had als functie om besmette personen en goederen daar in quarantaine te plaatsen, zodat ziektes niet verder verspreid zouden worden.
Tegenwoordig vind je er Il Museo Tattile Statale Omero, een museum over slechtzienden.
Aan de andere kant van de haven vind je de Arco di Traiano (Boog van Trajanus) uit 114/115. De boog is gebouwd in die tijd om Keizer Trajanus te eren, die er persoonlijk voor gezorgd had dat de haven werd verbeterd waardoor er meer handel kon plaatsvinden in de stad. Het is een van de best bewaarde monumenten uit de Romeinse tijd in Le Marche.
De boog is 18 meter hoog, maar bevindt zich op een hoog plateau. Dit plateau kun je helaas niet op. Vroeger was de boog rijkelijk versierd met bronzen elementen, die verhalen uit het leven van Trajanus vertelden. Helaas zijn bijna al deze elementen verdwenen in de loop der tijd.
Wanneer je in de buurt van Ancona verblijft, is een bezoek aan de Monte Conero een aanrader. Dit Nationaal park ligt op enkele kilometers ten zuiden van Ancona en is goed te bereiken met de auto. Het heuvelachtige gebied kent veel mooie wandelroutes en enkele bijzondere bezienswaardigheden.
Ook bijzonder: tussen Triëst (Friuli-Venezia Giulia) en de Gargano (Puglia) is dit het enige plekje aan de Adriatische zee dat zo bergachtig is.
Ter land, ter zee of in de lucht; je kunt Ancona via alle mogelijke manieren bereiken. Omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat je de stad per boot bereikt (meeste verbindingen zijn immers met de Griekenland, Kroatië en Albanië, richt ik me even op de andere twee.
Ancona heeft een eigen vliegveld: Luchthaven Ancona Falconara. Dit is hét vliegveld voor de regio Le Marche en enkele keren per week te bereiken vanuit Amsterdam. Vanuit daar vertrekken er bussen, die je brengen naar het centraal station van de stad.
Ancona heeft namelijk ook een eigen treinstation met behoorlijk goede verbindingen. Zo gaan er treinen richting Rome, Bari en Bologna.
Ontdek meer steden en dorpen in de omgeving van Ancona. De afstand is hemelsbreed gemeten. Of vind meer informatie over de regio De Marken .