Ascoli Piceno en haar omgeving | Alles over Italië!

Ascoli Piceno

De Marken

INTRODUCTIE

In het zuiden van de Italiaanse regio Le Marche vind je het stadje Ascoli Piceno. Deze middeleeuwse plaats staat bekend om haar vele torens, het schitterende plein Piazza Popolo en de Olive Ascolane. Op deze pagina vind je wat meer over deze mooie plek en haar omgeving. 

INFORMATIE OVER ASCOLI PICENO

Ascoli Piceno dankt haar naam aan haar stichters. Ver voordat de Romeinen hun rijk oprichtten, stichtte een kleine bevolking, de Piceni, het stadje. De ligging was dan ook gunstig; dichtbij de zee en niet ver van het zout en travertino - een marmersoort dat wordt gewonnen in de omgeving. Ascoli Piceno is dan ook lange tijd een belangrijke handelsstad geweest.

 

Piazza del Popolo

 

© Antonio Castagna | Flickr

 

 

Het travertino vind je terug in heel veel monumenten in de stad.  Zo ook rond het bekendste plein van de Ascoli Piceno: Piazza del Popolo. Het wordt vaak aangeduid als de huiskamer van de stad; het is de plek waar de Ascoli elkaar altijd ontmoeten en ‘s avonds hun passeggiata maken.  Het is een heerlijke plek voor een cappuccino in de ochtend bij of heerlijk koud ijsje. Aanrader is Caffè Meletti; in dit voormalig posthuis wordt al sinds 1907 koffie geschonken. Beroemdheden als Simone De Beauvoir of Ernest Hemingway hebben hier genoten van de koffie en de 'Anisetta con la mosca' (likeur met een koffieboon). 

 

 

"Piazza del Popolo, het Italiaanse plein dat samen met het San Marco in Venetië veel weg heeft van een huiskamer, omgeven door arcades en ingesloten door de kolossale apsis van de San Francesco."

 

- Guido Piovene (Viaggio in Italia, 1957 [Vrij vertaald])

 

 

Op het plein vind je ook een aantal belangrijke gebouwen: het Palazzo dei Capitani del Popolo en de Chiesa di San Francesco. De San Francesco is een Romaans-Gotische basiliek uit de dertiende eeuw. Het kent meerdere ingangen, maar de ingang aan het Piazza del Popolo is het rijkst versierd. Deze ingang is versierd ter ere van paus Julius 2. Je ziet hem in een niche boven de deur zitten. Hij wordt in de stad geëerd doordat hij de tiran Guiderocchi heeft opgepakt, die in 1504 de stad in bezit nam.

 

Palazzo Ascoli Piceno

 

© Eric Huybrechts  | Flickr

 

Op het Piazza del Popolo vind je ook het Palazzo dei Capitani del Popolo (letterlijk: ‘Het paleis der kapiteinen van het volk’). Het gebouw stamt net als de basiliek uit de dertiende eeuw en bood onderdak aan de belangrijkste leiders van de stad en haar omgeving. Momenteel wordt het gebouw gebruikt als de zetel van het ministerie van Cultuur, vergadert de gemeenteraad er en zijn er tijdelijke tentoonstellingen.

 

Kathedraal van Ascoli Piceno

 

Ascoli Piceno biedt meer dan alleen het Piazza del Popolo. Ook de middeleeuwse wijk tussen het plein en de rivier de Tronto is de moeite waard om even doorheen te slenteren. Een en bezoek te brengen aan de dominicaner kerk San Pietro Martire en de Santi Vicenzo e Anastasio, welke gebouwd zou zijn op plek waar Lepra zou genezen.

 

Kathedraal Ascoli Piceno

 

De belangrijkste kerk van Ascoli Piceno is de kathedraal op het Piazza dell’Arringo. Deze barokke kerk is gebouwd in de 12de eeuw, maar meerdere keren gerenoveerd. Het plein voor deze kathedraal is minder indrukwekkend dan het Piazza del Popolo, maar kent ook een aantal cafeetjes en een Pinacoteca met werken van onder andere Titiaan en Crivelli.

 

Olive Ascolane

 

Je kunt Ascoli Piceno niet verlaten zonder de Olive Ascolane geproefd te hebben. Dit zijn gefrituurde groene olijven die zijn gevuld met een mengeling van gemalen vlees, kaas, ei en nootmuskaat. Je kunt ze in bijna iedere specialiteitenwinkel in omgeving kopen en in alle cafés in Ascoli Piceno bestellen.

 

 

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken. 

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Download Falo Mobile

OVER DE COVERFOTO:

Door MarkusMark - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10078120

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png