Alberobello

Puglia

INTRODUCTIE

Midden in de geliefde Val d'Itria vind je het dorpje Alberobello. Het is een van de meest bezochte plekken van Puglia en dat heeft alles te maken met de typische woningen in het dorpje - die je haast nergens anders tegenkomt: de trulli! 

INFORMATIE OVER ALBEROBELLO

Laten ik beginnen met uitleggen wat een trullo (trulli in het meervoud) eigenlijk is. Trulli zijn (witte) huisjes van op elkaar gestapelde stenen met een kegeldak. Ze zijn ontstaan in de 15de eeuw, toen de boeren deze hutjes creeërden door droge kalkstenen uit de omgeving op elkaar te stapelen. Een trullo bood verkoeling tijdens hete dagen, maar was ook een goede opslagplaats voor goederen.

 

Door de kalkstenen los op elkaar te stapelen en geen cement te gebruiken, ontweken de inwoners van de streek destijds de belastingen. Het waren immers geen echte huizen en ze konden gemakkelijk worden afgebroken. Om diezelfde reden bouwden men in de 16e en 17e eeuw ook steeds meer trulli om in te wonen.  Je kunt je alleen voorstellen dat het niet ideaal wonen was. Vandaar dat met de jaren veel trulli ook weer verdwenen zijn. Alberobello is vandaag de dag een van de weinige plekken waar je nog zoveel trulli  zo dicht op elkaar kunt vinden. Er zijn er in totaal meer dan 1000 te vinden. Deze zijn verdeeld over twee wijken: Monti en Aia Piccola. Deze wijken bestaan volledig uit de trulli. 

 

De trulli die vandaag nog overeind staan - zeker als ze dienen als woning - zijn wel voorzien van het nodig cement, zodat men het nog enigzins kan isoleren. Wil je meer weten over trulli? Bekijk dan deze informatiepagina

 

Alberobello Italë

 

In de loop der tijd zijn er verschillende bouwwerken bij gekomen in Alberobello. Zo vind je er een kerk in de vorm van een Trullo, een Trullo-museum en kun je in de vele souvenirwinkeltjes kleine mini-trulli kopen. Het is behoorlijk toeristisch, maar niettemin een bezienswaardigheid  die je eigenlijk niet kunt overslaan, wanneer je in de buurt bent. 

 

Alberobello Puglia

 

De kerk Sant'Antonio is geheel in de stijl van een trullo. De kerk is gebouwd in 1926 in opdracht van Franciscaan Don Antonio Lippolis aan de rand van de bekende wijk Monti. Het is een kleine kerk met een Grieks kruis als plattegrond. In het midden van de kerk vind je een 21 meter hoge trullo-koepel en ook de kerktoren heeft een kegelvormig dak.

 

Een andere bezienswaardigheid in Alberobello is de Trullo Sovrano. Deze trullo is de enige met twee verdiepingen en is tevens te bezoeken. Het is een museum over de Trulli met inzicht in het leven van de inwoners in het dorp. Je vindt er verschillende kamers ingericht zoals ze vroeger waren. Zo vind je er een slaapkamer, keuken en een bakkerij!

Natuur

Introductie

NATUUR

Download Falo Mobile

OVER DE COVERFOTO:

 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png