Gallipoli: 'mooie stad' in de Salento | Alles over Italië!

Gallipoli

Puglia

INTRODUCTIE

In het zuiden van de Italiaanse regio Puglia vind je het mooie dorpje Gallipoli. Het oude centrum van dit dorpje is gelegen op een eiland dat is verbonden met het vasteland door middel van een eeuwenoude brug. Ontdek op deze pagina de belangrijke bezienswaardigheden en leuke weetjes van Gallipoli.

INFORMATIE OVER GALLIPOLI

In het absolute zuiden van Puglia vind je Gallipoli. Lange tijd was dit een van de belangrijkste steden aan de Ionische zee. Dat is nog goed terug te zien aan de ommuring van het oude dorp en het kasteel dat bij de ingang van het centro storico ligt. Er is namelijk vanaf het vaste land slechts één ingang naar het oude gedeelte: Ponte Seicentesco

 

Het verschil tussen het nieuwe en oude deel is groot. Het nieuwe deel kent bijvoorbeeld een overzichtelijk stratenplan, terwijl het oude deel een wirwar aan steegjes en pleintjes kent.  De hoofdstraat van het centro storico is de Via Antonietta de Pace. Deze brengt je van oost naar het west en leidt langs tal van winkels en barretjes. . 

 


Kalé pólis


Gallipoli is afgeleid van het Griekse 'Kalé pólis' wat mooie stad betekent. De Italianen hebben het later verbasterd tot Gallipoli. 

 


De Cattedrale di Sant'Agata is de belangrijkste kerk van Gallipoli en is gewijd aan de patroonheilige van het dorp: de heilige Agatha (van Sicilië). Het is niet alleen religieus een belangrijke plek in het dorp, ook artistiek heeft de kerk een grote waarde!

 

De bouw van de kerk begon in 1629, midden in de tijd van de architectonische Barok. Er hebben verschillende architecten gewerkt aan de kerk, maar Giovanni Bernardino Genuino was de belangrijkste van allemaal. Hij stelde andere architecten aan die ieder een specialiteit hadden. Zo heeft de bekende architect Giuseppe Zimbalo de façade voor zijn rekening. De man kwam uit Lecce, waar rond die tijd de Santa Croce werd gebouwd. 

 

Kathedraal van Gallipoli

 

De Cattedrale di Sant'Agata in Gallipoli

 

In de kerk zijn niet alleen relikwieën voor de helige Agatha, maar ook voor San Fausto, San Sebastian, Santa Marina en St. Teresa van Avila. Zimbalo besloot dat deze heiligen ook terug moesten komen aan de voorkant van de kerk. Dat zijn dus de beelden die je ziet staan in de nissen. 

 

Strand

 

Hoewel er in Gallipoli altijd wel een lekker windje waait, is op een warme zomerdag niks lekkerder dan afkoelen op het strand. Het Spiaggia della Purita vind je  op hetzelfde eiland als het oude centrum, dichtbij de stadsmuren. Je kunt hier een duik nemen in het kristalheldere water van de Ionische zee. Maar let op: het is wel een vrij klein strand. Ben je er in het voor- of najaar dan zul je wel een plekje vinden, maar ben je er in de zomer dan moet je er vroeg bij zijn!

 

Strand Gallipoli

 

Mooi zandstrand bij Gallipoli

 

Vismarkt

 

Net als meer steden en dorpen in Puglia is ook Gallipoli een echt vissersdorpje. Een bezoek aan de dagelijkse vismarkt is dan ook wel een must-do. Dichtbij de oude brug die het eiland verbindt met het vasteland vind je iedere dag tussen 18u en 21u een vismarkt met de vis die de vissers een paar uur daarvoor nog gevangen hebben. Ook al kun/wil je de vis niet zelf bereiden; een belevenis is het zeker!

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken. 

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png