Otranto

Puglia

INTRODUCTIE

De stad Otranto in Puglia heeft als bijnaam 'de poort naar het Oosten', dat is niet alleen vanwege de geografische liggen, maar ook vooral vanwege de bijzondere Oosterse invloeden die zijn terug te vinden in het oude centrum. 

ÉÉN VAN DE MOOISTE DORPJES

Otranto is een van de mooiste dorpjes van Italië! Het dorp staat namelijk op de lijst van Borghi piú belli dItalia. Deze organisatie is in 2001 opgericht met als doel de mooiste kleine dorpjes in Italië in stand te houden. In totaal behoren er iets meer dan 200 dorpjes in Italië tot deze lijst, waaronder dus Otranto. Schroom dus zeker niet om Otranto een bezoek te brengen, wanneer je in de buurt bent!

INFORMATIE OVER OTRANTO

Bij binnenkomst in het centrum van Otranto valt je waarschijnlijk al direct op dat Otranto een oude stad. Net als veel andere steden en dorpen in Puglia kent Otranto dan ook een zeer uitgebreide geschiedenis. Zo was het een belangrijke haven voor de Grieken en Romeinen, maar ook voor de Byzantijnen en de Normandiërs en vanaf 1480 heeft Otranto ook nog lang onder het bevel van de Turken geleefd.

 

Uit die periode zijn nog een aantal belangrijke bezienswaardigheden overgebleven. Zo mag je het kasteel en de kathedraal van de stad niet missen, maar daar kom ik zo op terug. Otranto is vooral ook een plek om  te slenteren door te straatjes van het oude centrum. Wie door de oude straatjes door de azuurblauwe zee ziet, krijgt meteen een heerlijk vakantiegevoel. Je wordt toch vrolijk bij het zien van dit soort plaatjes? 

 

 

Een absoluut hoogtepunt van Otranto is de kathedraal van de stad. De Normandiërs bouwden deze kerk in de 11e eeuw, maar deze is sindsdien nog sterk veranderd. De kerk is mooi versierd van binnen, zoals de vloer van mozaïek uit de 12de eeuw. De meest bijzondere plek van de kathedraal vind je echter achterin: de Cappella Mortiri (Kapel van de doden).

 

Cappella Mortiri

 

Het is behoorlijk luguber, maar hier vind je de resten van zo'n 800 mensen. Deze zijn vermoord door de Turken, omdat ze zich niet wilden bekeren tot de Islam. Voor dit verhaal moeten we terug naar 1480. Toen doken voor de kust van Otranto de schepen van de Turkse vloot op. Zij waren op veroveringstocht richting Rome om het Christendom ten val te brengen. 

Na een aantal dagen slaagden zij erin de verdediging van Otranto te verslaan en slachten veel mensen af. Veel mensen hadden zich schuil gehouden in de kathedraal. Toen de Turken daar achter kwamen, martelden ze de christenen en brachten ze uiteindelijk om. Een jaar later, toen Otranto weer bevrijd was, vond men het massagraf met de christenen. Sinds die tijd worden deze mensen vereerd, waaronder in deze bijzondere kapel. 

Een bijzonder, maar niettemin zeer interessant verhaal uit de geschiedenis van de stad. 

 

 

Boulevard

 

Er zijn gelukkig ook gezellige dingen te doen in Otranto. De meeste bedrijvigheid vind je in en rondom de oude burcht van de stad. Barretjes, restaurantjes en kleine souvenirwinkeltjes vind je er volop. Het kasteel van Otranto is vrij simpel, maar wel een bezoek waard. Hier vinden met regelmaat tentoonstellingen plaats. Mochten deze je niet zo interesseren, kun je de burcht altijd nog beklimmen. Boven wacht je dan een prachtig uitzicht op zee. Ook is het mogelijk om vanaf het plein voor het kasteel een kleine brug over te lopen, waardoor je bij de smalle boulevard van Otranto komt.

 

Vanaf deze boulevard kijk je uit op de haven van de stad. Bij Otranto vind je een uniek stukje van de Middellandse zee. Hier vind je namelijk de Straat van Otranto. Deze straat scheidt de Adriatische zee van de Ionische zee! De straat loopt tot aan Albanië, wat je kunt zien liggen als het weer het toelaat. 

Natuur

Introductie

NATUUR

Download Falo Mobile
 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png