Oristano en haar omgeving | Alles over Italië!

Oristano

Sardinië

INTRODUCTIE

Aan de westkust van Sardinië vind je de stad Oristano. Het gebied rondom de stad staat vooral bekend om de vele landbouw en visserijen. Hier vind je geen uitgestrekte stranden vol palmbomen en vakantieparken, maar een wat rauwere rotsachtige kust. Tot de hoogtepunten van deze streek behoort de stad Oristano absoluut. In dit artikel vertel ik je er graag wat meer over.

INFORMATIE OVER ORISTANO

Oristano is ontstaan in 1070. Voor die tijd was Tharros een belangrijke plek, maar deze was met grotere regelmaat doelwit van piraterijen doordat het direct aan zee gelegen was. In 1070 besloot men dat er een nieuwe stad gebouwd moest worden. Wat verder het binnenland in en beter beschermd tegen mogelijke aanvallen. Dat is ook de reden dat Oristano dus niet direct aan zee te vinden is. 

 

Die aanvallen kwamen er overigens wel, maar niet alleen van piraten. In de veertiende eeuw waren het vooral de Spanjaarden die de stad graag wilden veroveren. Toch lukte dat maar niet en dat kwam volgens de overleveringen vooral door de Sardische heldin Eleonora. Zij streed tegen de Spanjaarden, die uiteindelijk pas na haar dood in 1404 de stad konden innemen, terwijl ze de rest van Sardinië al een tijd in ‘bezit’ hadden. Eleonora was bovendien een belangrijk rechter. Zij heeft de Carta de Logu geschreven, waarin de wetten van het straf- en burgerlijk recht beschreven staan. Dit boek op Sardinië is geldig geweest tot 1827 - meer dan vier eeuwen na haar dood. 

 

Dan terug naar het heden. Oristano kent geen heel groot centrum, waardoor je de stad prima een dagje kunt bezoeken en alle belangrijke bezienswaardigheden kunt ontdekken. De stad kent drie grote interessante pleinen: Piazza Roma, Piazza Eleonora en Piazza del Duomo.

 

Piazza Roma

 

Het Piazza Roma is een modern plein met enkele barretjes, een kioskje en in het midden de Torre San Cristoforo. Deze 19 meter hoge toren stamt uit 1290 en maakte ooit deel uit van de stadsmuren die Oristano moest beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Vanaf het plein loopt de winkelstraat Corso Umberto richting het Piazza Eleonora. 


 

Standbeeld van Eleonora in Oristano

 

Standbeeld van Eleonora

 

Piazza Eleonora

 

Op de plein vind je prominent het standbeeld van de Sardische heldin Eleonora. Het is een mooie plein met wat groene elementen en het statige stadhuis uit de 17e eeuw. Op een lekkere dag kun je hier op een van de terrasjes genieten van het zonnetje.

 

Piazza Eleonora Oristano Sardinië

 

Piazza Eleonora in het centrum van Oristano (Flickr: geraf)

 

Piazza del Duomo

 

Het Piazza Eleonora is min of meer verbonden met het plein waaraan de kathedraal van Oristano is gevestigd. Deze Santa Maria stamt uit de 13de eeuw, maar is meerdere malen grondig verbouwd. Vandaag de dag heeft het exterieur vooral veel barokke elementen. Binnenin is het wat donker, maar je vindt er wel veel schilderingen en fresco’s. Ook mag je de Cappella del Rimedio niet overslaan. Hier vind je wat voorwerpen terug die dateren uit de beginperiode van Oristano. 

 

Omgeving van Oristano

 

Oristano is gelegen in gebied waar veel landbouw en visserij plaatsvindt. Je vindt hier dan ook tal van kleine meertjes en enkele vissersdorpjes in de buurt. Bezoek bijvoorbeeld Cabras of de overblijfselen van Tharros, de voorloper van Oristano.

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken. 

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png