Caltagirone

Sicilië

INTRODUCTIE

In de zuidelijke binnenlanden van Sicilië vind je het kleine stadje Caltagirone. Op deze bijzondere plek maken de inwoners van het dorp al duizenden jaren bijzondere werken van aardewerk. Iets wat je overal in de stad terug zult vinden!

INFORMATIE OVER CALTAGIRONE

De naam Caltagirone zou zijn afgestamd van de Arabische naam Qal ‘at al Gharùn (Berg van de Vazen). Een naam die de Arabieren gaven aan het stadje toen zij van 840 to 1030 aan de macht waren. Veel van deze Arabische, maar ook Byzantijnse, invloeden zijn vandaag de dag nog terug te vinden in het dorp.

 

Keramiek

 

Van de vele klei uit de omgeving worden al jaren vele vazen, kruiken, potten en tegeltjes gemaakt. Door de jaren heen zijn veel verschillende stijlen te ontdekken. Een mooie weergave van die stijlen zijn te zien in het Museum van de Keramiek in het centrum van Caltagirone.

 

Caltagiore

 

© Alessandro Bonvini | Flickr

 

De oudste vazen in het museum stammen uit de prehistorie en zijn vermoedelijk in het tweede millennium voor Christus (!) gemaakt. Net als de vazen van de Romeinen waren deze vazen vooral simpel en functioneel. Dat veranderde toen de Arabieren aan de macht kwamen. Zij hadden de traditie om hun aardewerk te glazuren, waardoor ze hun potten en schalen ook prachtig konden versieren. Deze traditie heeft zich voortgezet en verder ontwikkelt. De focus ligt nu vooral op de versieringen en de vormen die de kunstenaars - want zo mag je ze toch wel noemen - hebben bedacht. Het is vandaag de dag dan ook een feest om door het dorpje te slenteren en de vele ateliers te bezoeken.

 

De oude stad

 

Tussen het bezoeken van de ateliers en het museum door kun je nog een aantal andere bijzondere bezienswaardigheden van Caltagirone ontdekken. Bijna alle trekpleisters zijn te vinden in het noordelijk deel van de stad, terwijl je in het zuidelijk deel veel nieuwbouw en het treinstation vindt. Gelukkig is het stadje niet heel groot en kun je alles gemakkelijk te voet bereiken. En anders rijdt er altijd ook nog een klein toeristisch treintje.


Bij het binnentreden van het centro storico tref je al snel de belangrijkste kerk van het dorp: Cattedrale San Giuliano. Deze Normandische kathedraal is gebouwd in 1282 heeft een prachtige façade in de stijl art-nouveau. 

 

Trappen Caltagirone

 

Wanneer je wat verder slentert richting het noorden kom je uit bij die andere grote bezienswaardigheid: Scalinata di Santa Maria del Monte. Deze bekende trappen zijn gebouwd in de zeventiende eeuw, maar de versiering is pas aangebracht in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De burgemeester zocht destijds naar nieuwe aantrekkingskracht voor het dorp en besloot de eeuwenoude traditie van het dorp te gebruiken. Het aankleden is goed gelukt en de trap is uiteindelijk hét symbool van Caltagirone geworden.

 

Het trekt duizenden bezoekers, die de trap beklimmen en vele foto's maken van het grote kunstwerk (wat het toch wel is). Neem de tijd om de 142 treden te beklimmen, want ieder tegeltje is met zorg gemaakt en verschillen sterk van elkaar. De trappen zijn extra bijzonder in de maanden mei - wanneer ze vol met bloemen staan - en aan het einde van juli, wanneer ze worden verlicht met gekleurde olielampen ter ere van de patroonheilige Jacobs. 

 

Wanneer je boven bent aangekomen, kom je op het plein voor de Santa Maria del Monte. De bekende trap is aangelegd om deze kerk te verbinden met het lagergelegen stadhuis. Het geeft wel aan hoe belangrijk deze kerk was voor de inwoners van Caltagirone. De kerk is meerdere malen verbouwd en ook in het interieur van de kerk zijn de invloeden van het keramiek weer terug te vinden. 

 

Natuur

Introductie

NATUUR

Download Falo Mobile
 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png