Catania en haar omgeving | Alles over Italië!

Catania

Sicilië

INTRODUCTIE

De historische stad Catania ligt aan de oostkust van Sicilië. Het is na Palermo de grootste stad van het eiland en heeft een behoorlijk haat-liefde verhouding met de nabije vulkaan de Etna. Op deze pagina vind je wat meer informatie over Catania en haar omgeving. 

INFORMATIE OVER CATANIA

Het huidige centrum van Catania is gevormd door een van de grootste rampen die Italië ooit gekend heeft. In januari 1693 vond namelijk aan de oostkust van Sicilië een aardbeving met een sterkte van 7.4 op de Schaal van Richter plaats. De zwaarste aardbeving in Italië. Bijna alle steden aan de oostkust raakte zwaar beschadigd en circa 60.000 mensen kwamen om het leven. 

 

Het leidde een nieuw tijdperk in voor het gebied. Onder leiding van Giovanni Battista Vaccarini werd de stad herbouwd. Hierbij werden vooral gebouwen ontworpen in de bouwstijl van de Siciliaanse barok. Dit zie je vandaag de dag nog veel terug in het centrum van Catania, waardoor het gehele centrum op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Kenmerken voor deze stijl zijn de zeer gedetailleerde versieringen op façades, balkonnetjes en torens. Typerende versieringen zijn de (grijzende) maskers en kinderfiguurtje (putti). 

 

Via Etnea in Catania

 

De Via Etnea met op de achtergrond de welbekende vulkaan
 

Via Etnea

 

In dit artikel volgen we de gehele Via Etnea om alle belangrijke bezienswaardigheden te bespreken. Deze weg is meer dan een kilometer lang doorkruist het oude centrum van de stad.  HIj is vernoemd naar de nabij vulkaan de Etna. Mede doordat deze op slechts 30 kilometer van de stad ligt, heb je vanuit deze straat een mooi uitzicht op de indrukwekkende vulkaan. 

 

Piazza del Duomo


We beginnen op het bekendste plein van de stad: Piazza del Duomo. Hier vind je de kathedraal van Catania en een schitterende fontein.  De kathedraal is oorspronkelijk gebouwd in het midden van de 11e eeuw door hertog Ruggiero. Het is gewijd aan de Heilige Agatha, beschermheilige van de stad. Vandaag de dag zijn alleen het transept en de drie cirkelvormige apsissen van het oude Normandische gebouw overgebleven. De barokke façade van de huidige kathedraal is van Vaccarini. 

 

Kathedraal van Catania

 

Kathedraal van Catania

 

Onder de kathedraal en plein vind je de overblijfselen van een Romeins badhuis. Het is een gigantisch complex, waarvan je vandaag de dag nog een deel kunt bewonderen. Er zijn fragmenten van marmer en mozaïek in de vloer te zien en een klein deel van de originele wanddecoraties. Om er te komen moet je met een gids door het museum van de kathedraal. 

 

Op het plein vind je ook de Olifantenfontein. Deze fontein is in 1736 gebouwd naar het ontwerp van wederom Vaccarini. De olifant is al veel ouder dan de fontein zelf. Deze stamt namelijk uit de Romeinse tijd. En eveneens de obelisk - die de olifant op zijn rug heeft - stamt uit eerdere tijden. Deze zou namelijk uit het oude Egypte komen. De fontein is het symbool van stad Catania geworden en is bijvoorbeeld ook terug te vinden in het stadswapen. 

 

Olifantje Catania

 

De Olifantenfontein

 

Universiteit 


Wanneer je doorloopt op de Via Etnea in noordelijke richting, dan zul je al snel op een ander plein terechtkomen. Hier is de universiteit van de stad gevestigd. Deze universiteit is in 1434 opgericht en is daarmee de oudste universiteit van Sicilië. Jaarlijks studeren hier bijna 60.000 studenten aan een van de vele faculteiten in de stad. 

 

Romeins theater 

 

Nog wat verder over de lange Via Etnea vind je Piazza Stesicoro. Op dit plein zijn de resten van een oud Romeins amfitheater te bewonderen. Je zou het haast niet bevatten, maar ooit konden hier 15.000 toeschouwers kijken naar gladiatorgevechten. Helaas werd een groot deel van de oorspronkelijke structuur vernietigd door de aardbeving van 1693. Een groot deel van het gebied waar de theater stond, is nu bebouwd met andere gebouwen. Je kunt gratis een klein rondje lopen om de stenen van dichtbij te bekijken. 
 

Andere bezienswaardigheden

 

Ook buiten de Via Etnea zijn tal van interessante gebouwen te vinden. Zo vind je nog een ander groot Romeins Amfitheater aan de Via Vittorio Emanuele II. En in het westen van Catania ligt het Benedictijner klooster. Dit complex is zeer groot en bevat twee kloosters en een zeer grote kerk. Ook hebben de monniken een  archeologisch museum op het terrein opgericht met oud aardewerk, Etruskische en Grieks-Siciliaanse vazen en lage reliëfs met mythologische taferelen. 

 

Tenslotte vind je ten zuiden van het Piazza del Duomo het 13e-eeuwse kasteel van Ursino. met twee massieve ronde torens. Het kasteel is een kolossaal gebouw met muren van drie meter dik en 30 meter hoog en meer dan 60 meter lang. Vandaag de dag vind je in het kasteel een museum met overblijfselen uit het oude Romeinse theater, Hellenistische en Romeinse sculpturen, middeleeuwse en renaissancistische beelden en schilderijen uit de Byzantijnse periode.

Selecteer hieronder een thema voor meer artikelen. Of zoek naar andere plaatsen in de omgeving door op 'In de Omgeving' te klikken. 

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Introduce your team! Click here to add images, text and links, or connect data from your collection.

NATUUR

Natuur

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png